Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
5. novembra 2022, 15:52
Čas čítania 0:48

Baníci prežili 9 dní pod zemou vďaka pojedaniu instantnej kávy. Ich stav sa po vyslobodení rýchlo zlepšuje

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Baníci prežili 9 dní pod zemou vďaka pojedaniu instantnej kávy. Ich stav sa po vyslobodení rýchlo zlepšuje
Zdroj: TASR/AP

Záchrannú operáciu označil juhokórejský prezident Jun Sok-jol za neskutočnú.

Juhokórejskí záchranári vyslobodili dvojicu baníkov, ktorí boli viac než deväť dní uviaznutí po závale v bani na zinok. Presne 221 hodín vo viac ako nepríjemnej situácii prežili vďaka tomu, že jedli rozpustnú kávu a zbierali pitnú vodu, kvapkajúcu zo stropu. Teplo si mali podľa BBC udržiavať zapálením ohňa a túlením sa vo vlastnoručne vybudovanom prístrešku z plastov. V podzemnej šachte v hĺbke 190 metrov sa muži vo veku 56 a 62 rokov ocitli ešte 26. októbra.

Lekár z nemocnice, do ktorej zachránených baníkov prijali, povedal, že by ich už čoskoro mohli prepustiť do domácej liečby. „Zotavujú sa rýchlo, psychicky aj fyzicky,“ povedal a vyjadril aj presvedčenie, že baníci boli pred incidentom v dobrej fyzickej kondícii. Svedčí o tom aj fakt, že po záchrane z bane Bonghwa odkráčali po vlastných nohách.


Záchranári začali mužov vyslobodzovať po tom, ako vyhĺbili tunel a umiestnili doň špeciálnu kameru, ktorá identifikovala miesto uviaznutia. Záchrannú operáciu ocenil aj juhokórejský prezident Jun Sok-jol a na Facebooku ju označil za „neskutočnú“.

Domov
Zdieľať
Diskusia