Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
TASR
3. novembra 2022, 10:08
Čas čítania 0:48

Južná Kórea a USA predĺžia vojenské cvičenie. Odpovedajú na raketové testy Kim Čong-una

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Severná Kórea za uplynulých 24 hodín vypálila viac striel ako za celý rok 2017.

Južná Kórea predĺži vojenské letecké cvičenie Vigilant Storm, na ktorom sa zúčastňujú aj Spojené štáty. Dôvodom sú provokácie Severnej Kórey, ktorá vykonala sériu raketových testov. 


„Spoločné vzdušné sily súhlasili s predĺžením cvičenia Vigilant Storm, ktoré sa začalo 31. októbra, pre najnovšie severokórejské provokácie,“ uviedlo vo vyhlásení juhokórejské vojenské letectvo. Vigilant Storm sú doposiaľ najväčšími spoločnými vzdušnými vojenskými manévrami Južnej Kórey a Spojených štátov. Pôvodne sa mali skončiť v piatok, no ich predlženie má demonštrovať bezpečnostný postoj.


V rámci manévrov približne 240 vojenských lietadiel – predovšetkým rôzne typy stíhačiek F-35 – uskutoční asi 1 600 vzletov. V rámci každoročného cvičenia ide o dosiaľ najvyšší počet cvičných vojenských úloh.


Pchjongjang označil Vigilant Storm za agresívne a provokatívne vojenské cvičenie.

Juhokórejská a americká armáda usporadúvajú spoločné manévre už celé roky a vždy rozhnevajú Severnú Kóreu, ktorá ich vníma ako prípravu na vojnu, píše AFP.


Južná Kórea oznámila predĺženie spoločného vojenského cvičenia niekoľko hodín po tom, čo Severná Kórea vypálila najmenej tri rakety. Podľa Južnej Kórey však KĽDR počas štvrtkovej raketovej salvy zlyhal štart medzikontinentálnej balistickej rakety (ICBM).
Severná Kórea za uplynulých 24 hodín vypálila viac striel ako za celý rok 2017. Podľa pozorovateľov to zrejme súvisí práve s doteraz najväčšími spoločnými cvičeniami armád Južnej Kórey a USA.

kim jong un
Zdroj: Getty Images/Mikhail Svetlov
Domov
Zdieľať
Diskusia