Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Veronika Szűcs Rajničová
5. novembra 2022, 9:30
Čas čítania 6:37

Ako zistíš, že by si mal dať v práci výpoveď? Treba sledovať tieto znaky, tvrdia odborníci, podľa ktorých netreba spáliť mosty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ak sa chceš so zamestnávateľom rozísť v dobrom, je podľa Andrey Budzák vhodné dohodnúť sa s ním na výpovedi a jasne mu vysvetliť dôvody odchodu. Môžeš sa ponúknuť, že pomôžeš s hľadaním vhodnej náhrady.

Dva roky. Toľko sa kedysi univerzálne odporúčalo vydržať v jednej práci, aby to nevyzeralo podozrivo v životopise. „Keď nie dva, vydržím aspoň rok,“ hovoríš si, a pritom každý pracovný deň zaspávaš s úzkosťou. Alebo si vo firme už oveľa dlhšie a zotrvať na mieste, ktoré dobre poznáš, sa ti zdá jednoduchšie. Cítiš však, že niečo nie je v poriadku.

Teatrálne odchody z práce vyzerajú dobre akurát tak v hollywoodskych filmoch. Mimo nich je to trošku zložitejšie. Musíš rátať s tým, že na bývalého šéfa alebo kolegov môžeš o pár rokov natrafiť opäť alebo od nich budeš potrebovať referencie pre nového zamestnávateľa.

Prebrali sme preto problematiku odchodu z firmy s viacerými odborníkmi a našli sme odpovede na najčastejšie otázky.

Na Refresheri ti okrem iného prinášame tipy, ktoré využiješ vo svojom pracovnom živote. Snažíme sa inšpirovať, vzdelávať aj pobaviť. Ak sa ti naša práca páči a chcel by si jej čítať viac, pridaj sa do klubu Refresher+.
2. novembra 2022, 12:30 Čas čítania 6:02 Ako zapadnúť v novej práci, nezblázniť sa z pracovného tempa a získať si kolegov? Toto radia odborníci Ako zapadnúť v novej práci, nezblázniť sa z pracovného tempa a získať si kolegov? Toto radia odborníci

Keď je čas pohnúť sa ďalej

Najdôležitejšia a zároveň najnáročnejšia otázka je, ako zistím, kedy je čas odísť. Niekedy rozhodne jeden veľký konflikt, niekedy veľa menších problémov. Podanie výpovede by nemalo byť spontánnym rozhodnutím a mal by si zvážiť všetky pre a proti. Odborníci sa však zhodujú na niektorých spoločných znakoch. Keď ich spozoruješ, možno je čas ísť ďalej.

Lenka Varadyová, psychologička online poradne Mojra.sk, odporúča zvažovať zmenu vtedy, keď ťa práca už dlhší čas nebaví, cítiš sa deprimovane, demotivovane, ubíja ťa a ničí ti zdravie. Cítiš sa často psychicky aj fyzicky vyčerpaný, si pod neustálym stresom a nevieš to ovplyvniť či zmeniť.

Anketa:
Zmenil si alebo chceš zmeniť tento rok prácu?
Áno.
Rozmýšľam nad tým.
Nie.
Áno.
42 %
164 Hlasov
Rozmýšľam nad tým.
42 %
164 Hlasov
Nie.
17 %
67 Hlasov

Peter Križan, CEO spoločnosti Personality HR, pridáva problémy so spánkom, časté prokrastinovanie, pocit, že sa v práci nikam neposúvaš, že ti tvoja práca nedáva zmysel a nič si sa za posledný rok nenaučil.

Že to nevidíš až tak čierno, ale máš pocit, že to už nie je ono?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 124159 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo ti pomôže prekonať krízu v práci.
  • Čo zvážiť ešte predtým, ako dáš výpoveď.
  • Ako sa so zamestnávateľom rozísť v dobrom. 
  • Ako podať výpoveď.
  • Či si máš podľa odborníkov hneď pýtať referencie.
Domov
Zdieľať
Diskusia