Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
30. októbra 2022, 9:14
Čas čítania 1:02

Na Sliači v referende odmietli americkú základňu. Je rovnako pravdepodobná ako základňa ufónov, odkázal predtým minister obrany

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Obyvatelia Sliača odmietli americkú základňu na území svojho mesta.

Väčšina hlasujúcich v referende na Sliači odmietla zriadenie americkej vojenskej základne na území svojho mesta. Z 1 513 voličov, ktorí sa na referende zúčastnili, takto hlasovalo 1 127 občanov, čo je takmer 75 percent všetkých zúčastnených voličov, informovala primátorka mesta Ľubica Balgová. Celková účasť je viac ako 37 percent oprávnených voličov.

Toto referendum má záväzné odporúčanie, a tak nevyžaduje prekročenie 50-percentnej hranice účasti na to, aby bolo úspešné. Výsledky referenda preto platia aj pri 37-percentnej účasti.


Možnosť hlasovať o otázke „Súhlasím s tým, aby mestské zastupiteľstvo mesta Sliač podniklo všetky zákonné opatrenia k tomu, aby zabránilo umiestneniu vojenskej základne Spojených štátov amerických v akejkoľvek forme na území letiska Sliač a v jeho okolí?“ malo v tomto meste 4 082 oprávnených voličov.

Dva vrtuľníky UH-60M Black Hawk letectva OS SR po pristátí na leteckej základni Sliač 26. augusta 2019.
Dva vrtuľníky UH-60M Black Hawk letectva OS SR po pristátí na leteckej základni Sliač 26. augusta 2019. Zdroj: Ilustračné foto: TASR/Dušan Hein


O výsledku referenda budú v pondelok 31. 10. rokovať poslanci na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Mesto referendum vyhlásilo na základe petície, ktorú podpísalo 1 343 obyvateľov Sliača.

Mesto vypísalo referendum pred pár mesiacmi v reakcii na petíciu, ktorá vznikla následkom schválenia obrannej dohody s USA.

Na Sliači, kde až do konca leta dlhé roky pôsobil ruský personál starajúci sa o stíhačky Mig-29, by v najbližších rokoch mal pôsobiť technický personál americkej armády, ktorý bude zabezpečovať starostlivosť o nové stíhačky F-16. 

Minister obrany Jaroslav Naď v minulosti rázne poprel, že by Slovensko plánovalo premeniť letisko Sliač na americkú základňu. 

Všetci ľudia, ktorí nie sú zaslepení nejakými útokmi extrémistov a tých, ktorí si robia politickú kariéru na klamstve, vedia, že na Sliači dnes nie je ani jeden americký vojak,“ skonštatoval s tým, že na Sliači nebude americká základňa ani základňa ufónov.

Domov
Zdieľať
Diskusia