Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
23. októbra 2022, 19:20
Čas čítania 1:14

Európska prokuratúra vyšetruje zmluvu EÚ o nákupe vakcín v máji 2021. Ursula von der Leyenová údajne dohadovala nákup cez SMS-ky

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Problémom je zrejme spôsob, ktorým sa von der Leyenová dohodla s riaditeľom Pfizeru. SMS správy totiž nearchivovala a odmietla ich poskytnúť aj médiám.

Európska prokuratúra vyšetruje nákup proti covidu zo strany Európskej únie na vrchole pandémie v máji 2021. Nemecký denník Die Welt v sobotu uviedol, že pravdepodobne má ísť o zmluvu na nákup 1,8 miliardy dávok vakcín. Prokuratúra vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke nešpecifikovala, čo je predmetom vyšetrovania. Známe nie sú ani ďalšie podrobnosti.

Problémom by mohli byť súkromné SMS správy

Európska prokuratúra podľa denníka Die Welt pravdepodobne vyšetruje zmluvu o nákupe 1,8 miliardy dávok vakcín proti covidu za približne 35 miliárd eur z mája 2021. Tá bola údajne uzavretá po súkromnej komunikácii prostredníctvom SMS správ medzi predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a generálnym riaditeľom spoločnosti Pfizer Albertom Bourlom. V zmluve sa Komisia zaviazala kúpiť 900 miliónov dávok vakcíny od firmy Pfizer s opciou na nákup ďalších 900 miliónov. 

Išlo o jedinú zmluvu, pri ktorej nebol spoločný vyjednávací tím prítomný na určitých fázach rokovaní, všimli si redaktori novín Welt am Sonntag, ktoré spadajú pod Die Welt.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Americký denník The New York Times v apríli minulého roku napísal, že von der Leyenová a Bourla viedli osobné konzultácie o zabezpečení očkovacích látok, a to okrem iného aj prostredníctvom SMS správ. Novinárskej požiadavke na sprístupnenie obsahu týchto správ však EK nevyhovela, pričom odmietla potvrdiť aj ich existenciu napriek tomu, že von der Leyenová ich predtým sama spomenula v istom rozhovore pre médiá.

Esemesky uložené nemá, lebo majú krátku životnosť

Európska komisia argumentovala, že je povinná poskytovať iba archivované dokumenty. SMS správy či podobné formy komunikácie do tejto povinnosti podľa EK nespadajú, pretože majú krátku životnosť a nie je pravdepodobné, že by obsahovali dôležité informácie o rozhodnutiach či iných významných aktivitách predstaviteľov inštitúcie.

Ombudsmanka EÚ Emily O'Reillyová v januári uviedla, že takýto prístup nespĺňa primerané požiadavky o transparentnosti a takisto úradné štandardy Európskej komisie.

Jeden z predstaviteľov spoločnosti Pfizer nedávno Európskemu parlamentu povedal, že spoločnosť nerokovala o zmluve na nákup vakcín prostredníctvom SMS správ.

Domov
Zdieľať
Diskusia