Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. októbra 2022, 12:43
Čas čítania 1:58

Rusko by použitím jadrových zbraní na Ukrajine takmer nič nezískalo, tvrdí odborník

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Riziko je podľa odborníka nižšie ako pri kubánskej kríze.

Ruský prezident Vladimir Putin si uvedomuje, že použitím jadrových zbraní na Ukrajine nemôže získať žiadne skutočné výhody a svoju beztak zlú situáciu by týmto ešte výrazne zhoršil. Pre TASR to povedal Fabian Rene Hoffmann, politológ z Univerzity v Osle špecializujúci sa na jadrové zbrane.


Obavy z jadrovej eskalácie vo svete vzrástli po tom, ako Putin vyhlásil, že na ochranu ruského územia (vrátane štyroch čerstvo anektovaných ukrajinských oblastí) je odhodlaný použiť „všetky dostupné prostriedky“. Zároveň zdôraznil, že nejde o bluf.

Vladimír Putin | Rusko
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP

Podpredseda ruskej Rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev v nadväznosti na to otvorene hovoril o možnom použití strategických jadrových zbraní na ochranu krajiny. Viacero západných lídrov následne upozornilo, že vyhrážky ruského prezidenta treba brať vážne.

Americký prezident Joe Biden po Putinových vyjadreniach varoval, že svet aktuálne čelí najväčšej hrozbe „armagedonu“ od kubánskej raketovej krízy z roku 1962. Dodal, že šéf Kremľa „nežartuje, keď hovorí o použití taktických jadrových, biologických či chemických zbraní“.

Riziko jadrového konfliktu je vraj nižšie ako pri kubánskej kríze

Politológ z Univerzity v Osle Hoffmann tvrdí, že je veľmi náročné porovnať súčasnú situáciu s kubánskou raketovou krízou z roku 1962 pre výrazne odlišný kontext oboch udalostí. Zhodnotil však, že v súčasnosti sú riziká jadrovej eskalácie nižšie ako v roku 1962. Podložil to najmä tým, že „nevýhody použitia jadrových zbraní pre Kremeľ jednoznačne prevažujú nad výhodami“.


Hrozba vypuknutia jadrovej vojny je v súčasnosti zatiaľ oveľa nižšia aj podľa Gerharda Mangotta, profesora medzinárodných vzťahov z Univerzity v Innsbrucku. „Počas kubánskej raketovej krízy bola hrozba termonukleárnej vojny medzi Sovietskym zväzom a USA oveľa väčšia,“ povedal v rozhovore pre TASR.

Vojna na Ukrajine
Na snímke zverejnenej v stredu 19. októbra 2022 ruská vojnová loď odpaľuje rakety na cieľ na Ukrajine. Ukrajina opäť čelí masívnemu útoku ruských rakiet. Zdroj: TASR/AP

Podľa jeho slov je pravdepodobnosť, že Kremeľ použije taktické jadrové zbrane na Ukrajine, momentálne veľmi nízka. Mangott dodal, že použitie týchto zbraní zo strany Kremľa bude „tým pravdepodobnejšie, čím viac bude Rusko na Ukrajine stáť zoči-voči katastrofálnej porážke na bojisku“.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Podľa neho by Moskva v prípade nasadenia taktických jadrových zbraní navyše stratila podporu svojich partnerov vrátane Číny a Indie, ktoré by tento krok odsúdili a s veľkou pravdepodobnosťou by voči Rusku zaviedli aj sankcie. K tomu všetkému by ruské sily na Ukrajine takmer určite čelili „konvenčnému útoku Spojených štátov“.

Putin jadrovými zbraňami riskuje zásah NATO

Rovnaký názor má aj Hoffmann. „Ak by Putin použil jadrové zbrane na Ukrajine, doteraz neutrálne štáty ako Čína a India by pravdepodobne okamžite prestali ekonomicky a politicky podporovať jeho režim,“ uviedol. Kremeľ by navyše riskoval zásah Severoatlantickej aliancie, ktorý si nemôže dovoliť, dodal.


Použitie taktických jadrových zbraní v bojoch na Ukrajine by podľa Hoffmanna výrazne nezmenilo situáciu na bojisku vzhľadom na nízku koncentráciu vojakov oboch strán. „Pokiaľ ukrajinské sily nebudú výrazne koncentrované na relatívne malom území, tak jadrové zbrane by jednoducho neboli veľmi efektívne,“ vysvetlil.


Profesor Mangott tvrdí, že Západ musí Rusku jednotne signalizovať, že jadrová eskalácia by nezostala bez odozvy. Rusko a Spojené štáty disponujú najväčším jadrovým arzenálom na svete. Rusko má zhruba 6 257 jadrových hlavíc, zatiaľ čo tri štáty NATO – USA, Francúzsko a Británia – disponujú spoločne 6 065 jadrovými hlavicami, uvádza Združenie na kontrolu zbraní so sídlom vo Washingtone.

Domov
Zdieľať
Diskusia