Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
19. októbra 2022, 10:34
Čas čítania 1:32

Velenie ruskej armády je čoraz nefunkčnejšie, upozorňuje britská rozviedka. Rusi nevedia, ako viesť mobilizovaných vojakov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Veliteľom ruskej armády sa nedarí organizovať mobilizovaných vojakov.

Významné prvky ruského vojenského vedenia sú čoraz nefunkčnejšie a čoraz menej nižších dôstojníkov dokáže organizovať a veliteľsky viesť nedávno mobilizovaných záložníkov. Uviedlo to v stredu vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine britské ministerstvo obrany.


„Osem mesiacov po začiatku invázie sú hlavné prvky ruského vojenského vedenia čoraz nefunkčnejšie. Na taktickej úrovni sa takmer s istotou zmenšuje počet ruských nižších dôstojníkov schopných zorganizovať a viesť nedávno mobilizovaných záložníkov,“ uvádza britský rezort.


Britské ministerstvo obrany poukazuje aj na to, že Rusko od februára zbavilo funkcie už veľkú väčšinu generálov s priamym operačným vedením. Nahradenie týchto generálov podľa rozviedky zatiaľ veľmi nezlepšilo výkon Ruska priamo na bojisku.


Nefunkčné vojenské velenie pritom podľa britského rezortu ovplyvní ruskú armádu viac, než by podobný jav ovplyvnil západné armády. „Podľa ruskej doktríny je totiž vývoj plánov z veľkej časti na samotnom veliteľovi a nejde o kolektívnu snahu v rámci širšieho štábu,“ uvádza rezort.


Briti upozorňujú na incident z ruského mesta Belgorod, kde 15. októbra dvaja dobrovoľníci zabili 11 svojich spoluvojakov. Podľa očitých svedkov k incidentu prišlo po tom, čo mal jeden z dôstojníkov urážlivé komentáre adresované brancom patriacim k etnickej menšine.

Boje o ukrajinský Cherson sa začnú čoskoro

Boje o okupované mesto Cherson na juhu Ukrajiny sa začnú čoskoro, upozornil v noci na stredu zástupca šéfa proruských úradov Chersonskej oblasti Kirill Stremousov.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

„Vo veľmi blízkej budúcnosti sa začne bitka o Cherson,“ napísal Stremousov v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Zároveň odporučil obyvateľom, aby mesto opustili a nevystavovali sa zbytočnému riziku. Deje sa tak po tom, ako veliteľ ruských inváznych síl generál Sergej Surovikin v utorok oznámil, že ruská armáda pripravuje evakuáciu civilistov z Chersonu.

Šéf Rusmi dosadenej oblastnej samosprávy Vladimir Saľdo v utorok uviedol, že evakuované budú štyri mestá v Chersonskej oblasti ležiace v blízkosti rieky Dneper, keďže ukrajinské ostreľovanie by podľa neho mohlo poškodiť priehradu. Evakuovaní ľudia z Chersonskej oblasti by podľa Saľda mohli byť umiestnení na Krymskom polostrove.


Chersonská oblasť je jednou zo štyroch čiastočne okupovaných administratívnych územných jednotiek – oblastí – na Ukrajine, ktoré nedávno Moskva anektovala. Cherson bol prvým veľkým ukrajinským mestom, ktoré ruské sily ovládli po začiatku invázie 24. februára.

Domov
Zdieľať
Diskusia