Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
14. októbra 2022, 21:13
Čas čítania 0:53

Zvrat v prípade vraždy maltskej novinárky, páchatelia sa priznali vo všetkých bodoch obžaloby. Dostali 40-ročný trest

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vražda Daphne Caruanovej Galiziovej šokovala v roku 2017 celý svet.

Bratov Georgea a Alfreda Degiorgiovcov odsúdili na Malte za vraždu investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej z roku 2017 na 40 rokov väzenia. Trest dostali hneď v prvý deň súdneho procesu. Ten sa konal takmer päť rokov po zločine, ktorý otriasol nielen novinárskou obcou. Obaja bratia sa v piatok niekoľko hodín po začiatku procesu priznali k vine. Uviedli, že nastražili v aute Caruanovej Galiziovej bombu, ktorá vybuchla a zabila novinárku.

George a Alfred Degiorgiovci sa na súdnom pojednávaní postarali o dramatický zvrat, keď sa bez vysvetlenia priznali k šiestim hlavným bodom obžaloby vrátane úkladnej vraždy a odpálenia bomby s úmyslom zabiť. Bratia predtým odmietali spolupracovať s vyšetrovateľmi a od svojho prvého zatknutia v decembri 2017 strávili za mrežami takmer päť rokov. Za oba zločiny sa inak udeľujú doživotné väzenia.


Popredná maltská investigatívna novinárka Caruanová Galiziová uverejňovala na webovej stránke Running Commentary články o podozreniach z korupcie v politických a biznisových kruhoch na Malte, ktorá je známym daňovým rajom.


Medzi terčmi jej investigatívnej práce boli ľudia z blízkeho okolia vtedajšieho premiéra Josepha Muscata, ktorých obvinila, že vlastnia firmy v daňových rajoch, čo sa uvádzalo aj v uniknutých dokumentoch nazývaných Panama Papers. Zameriavala sa aj na opozíciu, a keď ju zavraždili, čelila vyše 40 žalobám za ohováranie.

Domov
Zdieľať
Diskusia