Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
12. októbra 2022, 11:10
Čas čítania 1:12

Nemecký politik z krajne pravicovej AfD „tancoval“ na pamätníku obetiam holokaustu. Hanba, odkázal mu izraelský veľvyslanec

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Nemecký politik z krajne pravicovej AfD „tancoval“ na pamätníku obetiam holokaustu. Hanba, odkázal mu izraelský veľvyslanec
Zdroj: Flickr/Elias Rovielo

Politik z krajne pravicovej strany AfD sa na pamätníku odfotil po proteste v Berlíne.

Člen krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) „tancoval“ na pamätníku obetiam holokaustu v Berlíne. Holger Winterstein na pamätník údajne vyskočil krátko po skončení protivládneho protestu, ktorý zorganizovala práve strana AfD.  

Winterstein sa na demonštrácii osobne zúčastnil, no cestou z protestu sa zastavil pri pamätníku, ktorý sa nachádza priamo v centre Berlína neďaleko Brandenburskej brány. Na fotografii, ktorú zavesil na sociálne siete, pózuje na pamätníku s dvihnutými a roztiahnutými rukami.

Nemecký politik sa postavil na kamennú dosku, ktorá tvorí pamätník viac než šiestim miliónom Židov zavraždených nacistami počas holokaustu.

Izraelský veľvyslanec v Nemecku Ron Prosor toto konanie okamžite odsúdil. Prosor v utorok na Twitteri uviedol, že politik AfD Holger Winterstein urobil „hanbu sebe i svojej strane“.

9. októbra 2023, 16:00 Čas čítania 5:50 Slovenka Diana žije v Izraeli: Keď pípne SMS, máme 90 sekúnd na to, aby sme sa dostali do krytu Slovenka Diana žije v Izraeli: Keď pípne SMS, máme 90 sekúnd na to, aby sme sa dostali do krytu

„Užite si svoje hanebné minúty slávy, pretože vaše meno bude čoskoro zabudnuté,“ citoval izraelského veľvyslanca nemecký spravodajský web Der Spiegel. Prosor dodal, že na obete holokaustu, ktorých pamiatku pripomína berlínsky pamätník, „sa (naopak) nezabudne nikdy“.

Samotná strana uviedla, že proti Wintersteinovi podnikne kroky pre jeho „extrémne neúctivé správanie“. Politická strana AfD je v Nemecku známa svojimi radikálnymi názormi, pre ktoré ju odborníci radia medzi krajne pravicové politické sily. Kritizuje členstvo Nemecka v Európskej únii rovnako ako migračnú politiku nemeckej vlády.

Domov
Zdieľať
Diskusia