Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
11. októbra 2022 o 13:40
Čas čítania 0:54

Vedenie Manchesterskej univerzity neodporúča zamestnancom používať výrazy dôchodca či penzista. Vraj sú ageistické

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Odporúča aj, aby sa vyhýbali výrazu „mladí“.

Vedenie Manchesterskej univerzity rozhodlo, že označenia „dôchodca“ a „penzista“ sú ageistické a diskriminujúce. Jej zamestnanci majú podľa The Telegraph osoby staršie ako 60 rokov označovať ako „zrelé osoby“, „starší ľudia“ alebo jednoducho „učiaci sa“. Preferované výrazy sú podľa univerzity v „súlade s našimi hodnotami a záväzkom k rovnosti, rozmanitosti a inklúzii“.

Odporúčanie je súčasťou univerzitnej príručky o inkluzívnom jazyku, ktorý uvádzanie veku ľudí odporúča, len keď je to relevantné. „Vek zahrňte len vtedy, ak je to relevantné, napríklad pri iniciatívach, ktoré sú dostupné len pre určitú vekovú skupinu. Nepoužívajte vek ako prostriedok na opis jednotlivca alebo skupiny tam, kde to nie je relevantné, ako napríklad ‚zrelá pracovná sila‘ alebo ‚mladý a živý tím‘.“

Univerzitná smernica sa odvoláva na Výbor OSN pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva z roku 1995, ktorý hovorí, že výraz „starší“ zvyčajne vyvoláva predstavy o niekom krehkom a závislom. V prieskume americkej spoločnosti Werklabs uviedlo 60 % opýtaných, že na pracovisku zažili ageizmus. Až 75 % uviedlo, že vekovú diskrimináciu zažili pri hľadaní zamestnania.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Ageistickým výrazom ako „starší ľudia“, „dôchodcovia“, ale aj „mladí“ sa vyhýbajú aj na Milton Keynes College. Ich inkluzívny jazykový sprievodca dokonca hovorí, že diskriminácia prostredníctvom jazyka, či už zámerná, alebo nie, nielen uráža, ale môže byť aj nezákonná.

Domov
Zdieľať
Diskusia