Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
9. októbra 2022, 9:11
Čas čítania 1:24

Matovič kritizoval, že popadané stromy hnijú v lesoch bez úžitku. Odborník mu vysvetlil, že sú životne dôležité

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Skúsený odborník v oblasti lesnej ekológie Igorovi Matovičovi vysvetlil, prečo sú popadané stromy nevyhnutné pre lesný ekosystém obzvlášť v čase klimatickej krízy.

Igor Matovič v sobotu absolvoval prechádzku Malými Karpatami, kde ho znepokojili popadané hnijúce stromy. Na Facebooku tvrdí, že nerozumie, prečo tieto stromy niekto nevyužije efektívnejšie, pretože je neprijateľné, aby „v takomto množstve“ hnili v lese a neprinášali ďalší úžitok. Na túre strávil 4 hodiny a popadaných stromov videl podľa svojich slov asi tisíce. K statusu už tradične pridal aj fotografiu. 

 

Na jeho status zareagoval aj odborník na túto tému Ondrej Kameniar, ktorý študoval zoológiu na Univerzite Komenského v Bratislave a lesnú ekológiu na Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe. Kameniar expremiérovi, ministrovi financií a predsedovi najsilnejšieho parlamentného hnutia OĽaNO vysvetlil, na čo slúži tzv. mŕtve drevo, ktoré je súčasťou lesného ekosystému ako živé stromy.

Odborník tvrdí, že približne tretina lesných druhov je od popadaných stromov závislá. „Jeho rozkladom sa dopĺňajú živiny v pôde. Pôda obohatená o vrstvu humusu aj lepšie zadržiava vodu a zabraňuje vyschnutiu pôdy. Toto drevo je tiež to CO2, ktoré sa za drahé peniaze snažíme sťahovať z ovzdušia,“vysvetľuje Matovičovi Kameniar.

Matovič
Zdroj: Igor Matovič Facebook

Podľa ekológa je veľmi zlé, keď sa všetko drevo z lesov odváža, pretože živé stromy nemajú ako dopĺňať živiny a časom odumrú. „Vyzametaný les nefunguje, zvlášť nie v časoch klimatickej krízy, ktoré aktuálne prežívame. To, že v lese vidíte padnutý strom, je normálne. Zvlášť v chránených územiach,“ dodáva Kameniar.

Nedávno si pomýlil vyschnuté koryto

Na konci augusta 2022, keď vrcholila koaličná kríza a Igor Matovič odišiel na dovolenku do Malagy, boli Slováci svedkami podobného prípadu. Vtedy vymazal status a fotografiu, keď si pomýlil sezónne odtokové koryto s vyschnutou riekou. Stalo sa tak krátko po kauze s palmou.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Igor Matovič upozornil na koryto rieky, ktorého účel nevyhodnotil správne. Najprv napísal, že ide o koryto rieky bez kvapky vody, a dodal zamyslenie o tom, ako ľudia pokúšajú prírodu, až kým nám sama „kruto neukáže prostredník“. Zrejme naznačoval, že koryto vyschlo vplyvom klimatickej krízy.

Diskutujúci priamo pod príspevkom na Facebooku ho rýchlo vyviedli z omylu a upozornili ho, že nejde o žiadny prostredník pre spoločnosť. V skutočnosti slúži ako sezónne odtokové koryto v prípade veľkého náporu vody. „Pred mestom je priehrada, ktorá pokrýva potrebu vody pre pitie a priemysel,“ napísal Matovičovi sledovateľ.

Domov
Zdieľať
Diskusia