Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
5. októbra 2022, 13:35
Čas čítania 0:54

Česko predlžuje kontroly na hraniciach o 20 dní. Štefan Hamran chce poslať policajtov na maďarsko-srbskú hranicu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

S kontrolami začalo Česko 29. septembra.

Česko predĺži dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom o 20 dní. Budú tak trvať do 28. októbra. O rozhodnutí českej vlády informoval český minister vnútra Vít Rakušan.

Česko v prvej fáze oznámenej 29. septembra pôvodne informovalo o 10-dňovej lehote. Česká polícia uskutočňuje kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch.

Znovuzavedenie hraničných kontrol súvisí so zvýšenou intenzitou nelegálnej migrácie.
Od začiatku roka sa v ČR podarilo zachytiť vyše 12 000 ilegálnych migrantov. Zámerom kontrol je podľa Rakušana predovšetkým ochrana bezpečnosti obyvateľov ČR.

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa nie je zatváranie hraníc dobrým riešením. „Hlavné riešenie je kontrolovať schengenskú hranicu. Najväčší nápor je na maďarsko-srbskej hranici,“ povedal Naď.

Hamran
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V súvislosti s migračnou krízou chce prezident slovenského Policajného zboru Štefan Hamran poslať na srbsko-maďarskú hranicu čo najviac policajtov. Povedal to po rokovaní Bezpečnostnej rady SR. „Bol by som rád, keby sme čo najviac ľudí vedeli poslať na srbsko-maďarskú hranicu. Pretože v schengenskom kódexe sa hovorí, že by to nemal byť záujem len krajiny, ktorá má vonkajšiu hranicu a zabezpečuje opatrenia a vykonáva kontrolu. Mali by sa na tom podieľať všetky členské štáty, ktoré majú vnútorné hranice schengenu a nevykonávajú kontrolu,“ uviedol.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vidí v tom jediné riešenie, ako uzatvoriť vonkajšiu hranicu a urobiť vnútorný európsky priestor bezpečnejším a menej komplikovaným. Policajný prezident tiež potvrdil, že spolu s maďarskou políciou majú v blízkosti štátnych hraníc spoločné operácie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia