Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
30. septembra 2022, 18:08
Čas čítania 0:48

Pri útoku na humanitárny konvoj pri Záporoží zahynulo najmenej 25 civilistov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Rakety zasiahli konvoj civilistov viac ako dvanásťkrát.

Pri ruskom raketovom útoku na humanitárny konvoj pri Záporoží zomrelo najmenej 25 civilistov, ktorí mali namierené za svojimi príbuznými. Guvernér Záporožskej oblasti Olexandr Striuk najskôr hovoril o 23 mŕtvych a najmenej 28 zranených. Ukrajinské úrady neskôr aktualizovali štatistiky na 25 obetí a 50 zranených. Olexandr Staruch vyhlásil na sobotu 1. októbra v súvislosti s útokom na konvoj civilistov deň smútku.

Civilný humanitárny konvoj smeroval podľa ukrajinských predstaviteľov na Ruskom okupované územie, aby na miesto priviezol humanitárnu pomoc a vyzdvihol tamojších obyvateľov, ktorí odtiaľ plánovali odísť. Poradca ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko spresnil, že na konvoj bolo vystrelených 16 rakiet S-300. 

Válka na Ukrajině, Rusko
Zdroj: TASR/AP

Útok na civilné obyvateľstvo okamžite odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: „Teroristický štát odpaľuje rakety na civilné obyvateľstvo, útočí na ukrajinské regióny z raketometov a dronov. V Záporoží vypálili okupanti 16 rakiet za jedno ráno. To dokážu len teroristi, ktorí by v civilizovanom svete nemali mať miesto. Nepriateľ zúri a chce sa pomstiť za našu nezlomnosť a svoje zlyhanie. Ničí mierumilovných Ukrajincov, pretože všetko ľudské už dávno stratil. Krvižíznivý nepodarok, ktorý sa bude spovedať za každý stratený ukrajinský život.“

Záporožie
Zdroj: TASR/AP

Proruský predstaviteľ ukrajinskej Záporožskej oblasti Vladimir Rogov pripísal zodpovednosť za ostreľovanie konvoja civilistov ukrajinským jednotkám a zároveň poprel, že za útokom bola ruská armáda 

Domov
Zdieľať
Diskusia