Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
29. septembra 2022, 18:33
Čas čítania 1:19

Heger a Lengvarský na poslednú chvíľu zachraňujú kolabujúce zdravotníctvo po výpovediach lekárov: Požiadavky berieme vážne

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Výpovede už dalo približne dvetisíc lekárov. Ďalší sa ešte len chystajú.

Premiér Eduard Heger reaguje na dvetisíc výpovedí slovenských lekárov. Tvrdí, že jeho vláda presadila reformy, ktoré postavia zdravotníctvo na nohy a „vyliečia od bývalého rozkrádania“. „Rovnako sme historicky najvyššie zdvihli mzdy pre zdravotný personál za poslednú dekádu,“ dodáva Heger na Facebooku a pridáva aj prepočty, ako zvýšili lekárom platy.

„Aj ďalšie požiadavky lekárov berieme vážne. Zaoberáme sa nimi už dlhé mesiace, lebo nie sú splniteľné z večera do rána. Znova vás preto vyzývam, aby ste prehodnotili svoj zámer. Ľudia nemôžu byť rukojemníkmi v hre o váš zaslúžený komfort, ktorý však vieme spoločne docieliť,“ dodáva premiér. Zdravotnícke odbory vyzýva na ďalšie rokovania. 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tvrdí, že jeho rezort splnil aj časť ultimáta týkajúcu sa časového plánu ďalších zmien, ktoré žiadajú lekári. 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tvrdí, že šéfovi LOZ Petrovi Visolajskému dokument poslal ešte v utorok podvečer a jeho prijatie odborársky predák obratom potvrdil. Ministerstvo zdravotníctva je podľa svojho vyjadrenia rozčarované z prístupu predsedu LOZ, ktorý sprostredkúva lekárom neúplné alebo žiadne informácie a mnohí lekári v nemocniciach sú, ako to vyplynulo aj z diskusií, uvádzaní do omylu. 

6. februára 2024, 9:30 Čas čítania 3:42 Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár

Ministerstvo zdravotníctva SR vo štvrtok deklarovalo pripravenosť ďalej s lekármi rokovať, je otvorené i novej požiadavke LOZ o podpísaní memoranda k plánu riešení aktuálnej situácie v zdravotníctve.

Lekárske odborové združenie vo štvrtok informovalo, že výpovede podá minimálne 1948 lekárov, pričom počty naďalej stúpajú. Podľa šéfa LOZ Petra Visolajského lekári inú možnosť nemajú, deklaruje však, že sú pripravení ďalej konštruktívne rokovať.

Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme. Združenie ešte vo februári predstavilo osem požiadaviek, ktoré by mohli zdravotníctvu pomôcť. Napriek návrhu zvýšenia miezd zdravotníkov, o ktorom sa aktuálne rokuje v parlamente, Visolajský vyzval lekárov na podanie výpovedí.

Akcia hromadných výpovedí lekárov otriasla slovenským zdravotníctvom koncom roku 2011. Odchod asi 1200 lekárov z nemocníc vtedy viedol k vyhláseniu núdzového stavu. Do akcie sa pôvodne zapojilo vyše 2400 lekárov, nakoniec na svojej výpovedi trvala asi polovica z nich. Zdravotníci sa vtedy rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie svojich požiadaviek.

Domov
Zdieľať
Diskusia