Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Eduard Starkbauer
28. septembra 2022, 21:24
Čas čítania 0:47

Rusko našlo nového obchodného partnera. S Talibanom podpísalo dohodu o dodávkach benzínu, nafty, plynu a pšenice

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Vládu Talibanu v Afganistane neuznáva žiadny štát sveta a podľa pozorovateľov by dohoda s Ruskom mohla pomôcť zmierniť jeho izoláciu.

Fundamentalistické hnutie Taliban, vládnuce v Afganistane už viac ako rok, podpísalo s Ruskom predbežnú dohodu o dodávkach benzínu, nafty, plynu a pšenice. O dohode, ktorá Taliban čiastočne vytiahne z ekonomickej izolácie, informoval afganský minister obchodu a priemyslu Núruddín Azízí. 

Azízí uviedol, že jeho ministerstvo pracuje na diverzifikácii obchodných partnerov a Rusko navyše ponúklo afganskej vláde zľavu z priemerných svetových cien komodít. Ide o prvú významnú medzinárodnú ekonomickú dohodu Talibanu od nástupu k moci. 

Na základe dohody bude Rusko ročne kamiónmi a železnicou do Afganistanu dodávať približne milión ton benzínu, milión ton nafty, 500-tisíc ton skvapalneného ropného plynu a dva milióny ton pšenice. Dĺžka trvania dohody nie je bližšie špecifikovaná a Azízí hovorí o skúšobnom období, po ktorom by v prípade obojstrannej spokojnosti vlády podpísali dlhodobejšiu dohodu.


Vládu Talibanu v Afganistane neuznáva žiadny štát sveta a podľa pozorovateľov by dohoda s Ruskom mohla pomôcť zmierniť jeho izoláciu, na základe ktorej je miestna vláda de facto odrezaná od svetového bankového systému. Ruské veľvyslanectvo je súčasne jedným z mála zastupiteľstiev v Kábule, ktoré zostali otvorené po nástupe Talibanu k moci.

Domov
Zdieľať
Diskusia