Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2022, 21:58
Čas čítania 0:57
Tímea Krauszová TASR

Rusko bojkotuje Oscary, za tento rok nenominuje žiaden svoj film

FILMY A SERIÁLY OSCAR 2022 SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Oznámila to ruská filmová akadémia.

Vojna na Ukrajine a s ňou súvisiace zhoršujúce sa vzťahy Ruska so Západom sa už prejavujú aj v oblasti kultúry. Rusko sa rozhodlo prestížne ocenenia filmovej akadémie Oscar bojkotovať a za tento rok nenominuje žiaden svoj film. Ruská filmová akadémia to vyhlásila v pondelok.

Šéf ruskej komisie odstúpil

Šéf ruskej komisie, ktorá vyberá národného kandidáta na Oscara, Pavel Čuchraj po tomto rozhodnutí odstúpil zo svojej funkcie. Povedal, že rozhodnutie padlo za jeho chrbtom. Nemenovaný zdroj pre ruskú štátnu agentúru TASS uviedol, že na zozname ruských filmov, ktoré by mohli byť nominované na Oscary, bolo celkovo 122 snímok.

Prokremeľský filmový režisér Nikita Michalkov, ktorý v roku 1994 získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film Unavení slnkom o hrôzach Stalinovej diktatúry, v pondelok pre TASS konštatoval, že Rusko by tohtoročnou účasťou na Oscaroch nič nezískalo. „Zdá sa mi, že výber filmu, ktorý bude reprezentovať Rusko v krajine (USA), ktorá v skutočnosti popiera existenciu Ruska, jednoducho nemá zmysel,“ povedal dnes 76-ročný režisér.

Navrhol, aby namiesto Oscarov vytvorili krajiny v eurázijskom regióne svoju vlastnú, ekvivalentnú filmovú cenu. Do tej by sa mohli zapojiť aj bývalé sovietske republiky v Strednej Ázii a na Kaukaze. 

Anketa:
Čo si myslíš o rozhodnutí nenominovať žiaden ruský film na Oscary?
Kultúra by sa nemala miešať do politiky, ak majú dobré filmy, nech ich nominujú.
Je to logické, aj tak by pre vojnu nevyhrali.
Neviem, čo si o tom myslieť.
Kultúra by sa nemala miešať do politiky, ak majú dobré filmy, nech ich nominujú.
35 %
Je to logické, aj tak by pre vojnu nevyhrali.
54 %
Neviem, čo si o tom myslieť.
11 %

Rusko získalo na Oscaroch cenu v kategórii najlepší cudzojazyčný film dohromady tri razy. Okrem Michalkova bol v roku 1968 ocenený režisér Sergej Bondarčuk za snímku Vojna a mier a v roku 1981 Vladimir Meňšov za film Moskva slzám neverí. 

Udeľovanie 95. ročníka Oscarov za rok 2022 sa bude konať 12. marca budúceho roku.

Domov
Zdieľať
Diskusia