Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
26. septembra 2022, 21:13
Čas čítania 0:50

USA pošlú ukrajinskej polícii ďalších 457,5 milióna dolárov. Majú pomôcť vyšetriť údajné zverstvá ruských vojakov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Spojené štáty stoja po boku ukrajinského ľudu, odkazuje Blinken.

Spojené štáty v pondelok oznámili, že Ukrajine poskytnú ďalšiu „civilnú bezpečnostnú pomoc“. Ide o sumu 457,5 milióna dolárov. Najnovšia finančná pomoc je určená pre ukrajinskú políciu a pohraničnú stráž, ako aj na vyšetrenie údajných zverstiev ruských vojakov.

Ako sa píše v tlačovej správe amerického ministerstva zahraničných vecí, cieľom finančnej podpory je zachraňovať životy na Ukrajine a zlepšiť operačnú kapacitu ukrajinskej polície, ktorá pomáha brániť tamojší ľud, jeho slobodu a demokraciu pred brutálnou ruskou vojnou.

„Nami poskytnuté osobné ochranné vybavenie, zdravotnícky materiál a obrnené vozidlá výrazne znížili straty na životoch na strane ukrajinských civilistov aj ich obrancov,“ uviedol minister zahraničných vecí USA Antony Blinken.

Zelenskyj, Blinken, Austin
Zdroj: TASR/Ukrainian Presidential Press Office/AP

„Spojené štáty stoja po boku ukrajinského ľudu a sú naďalej odhodlané podporovať demokratickú, nezávislú a suverénnu Ukrajinu,“ dodal vo vyhlásení.


Spojené štáty venovali od polovice decembra ukrajinským úradom činným v trestnom konaní celkovo viac ako 645 miliónov dolárov. Ďalšie miliardy dolárov poskytli od začiatku ruskej invázie len samotnej ukrajinskej armáde.


K ohláseniu najnovšej finančnej pomoci dochádza krátko po tom, ako Ukrajina objavila masové pohrebisko pri meste Izium. Mesto v rámci protiofenzívy opätovne získali ukrajinské sily. V okolitých lesoch sa našli telá 447 ľudí, prevažne civilistov. Viaceré vykazovali známky mučenia.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno oznámil, že v Iziume boli objavené ďalšie dva masové hroby so stovkami obetí.

Domov
Zdieľať
Diskusia