Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
25. septembra 2022, 8:20
Čas čítania 1:20

Zelenskyj má ponuku pre ruských vojakov: Vzdajte sa, nepošleme vás naspäť do Ruska a garantujeme vám slušné zaobchádzanie

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Zelenskyj má ponuku pre ruských vojakov: Vzdajte sa, nepošleme vás naspäť do Ruska a garantujeme vám slušné zaobchádzanie
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský prezident si pre ruských vojakov pripravil nové podmienky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj garantuje civilizované zaobchádzanie všetkým ruským vojakom, ktorí sa po príchode na front vzdajú ukrajinským jednotkám.

Vo svojom novom prejave určenom pre ruských vojakov, ktorý predniesol v ruštine, sľubuje, že ak sa mobilizovaní branci vzdajú, Ukrajina nikdy nezverejní, že sa vzdali dobrovoľne alebo boli zajatí v boji, aby nikto v Rusku nevedel, že z armády dezertovali.

„Budeme s vami zaobchádzať civilizovaným spôsobom podľa všetkých platných konvencií a nikto nebude vedieť, ako ste sa vzdali,“ odkazuje Zelenskyj vojakom. 

Ukrajinský prezident navyše sľúbil ruským vojakom, že ak padnú do ukrajinského zajatia, nikto ich nebude nútiť vrátiť sa do Ruska. Ak sa domov nebudú chcieť vrátiť, budú môcť zostať na Ukrajine.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Putin vás posiela na smrť, hovorí Zelenskyj„Je lepšie odmietnuť povolanie do vojenskej služby, než zomrieť na cudzom území ako vojnový zločinec,“ vyhlásil Zelenskyj vo svojom prejave po rusky. Zelenskyj označil nariadenie Kremľa o čiastočnej mobilizácii ruského obyvateľstva vo vojne proti Ukrajine za zločin.

Ide o už o druhý príhovor v ruštine, ktorý v priebehu tohto týždňa ukrajinský prezident adresoval obyvateľom Ruska. Na svojom Facebooku ho zverejnil len niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin podpísal zmeny v trestnom zákonníku, ktoré sprísňujú postih za dobrovoľnú kapituláciu, dezerciu a odmietnutie bojovať.


Zelenskyj Rusov upozornil, že Putin ich „vedome posiela na smrť“. Dodal, že je lepšie „vyhnúť sa zločinnej mobilizácii, než sa nechať zmrzačiť a následne sa ešte aj zodpovedať za svoju účasť vo vojne pred súdom“.

Ruské ministerstvo obrany chce do aktívnej služby povolať okolo 300 000 ľudí, no podľa ruského spravodajského serveru Meduza je skutočným cieľom rezortu obrany povolať viac ako 1 milión vojakov. Väčšina ruských mužov vo veku 18 až 65 rokov sa automaticky počíta za záložníkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia