Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
24. septembra 2022, 13:12
Čas čítania 1:56

Ruská štátna televízia varovala Západ. Ak sa pokúsite zatlačiť Rusko do kúta, zabezpečíme, že budete zničení všetci

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Ruská štátna televízia varovala Západ. Ak sa pokúsite zatlačiť Rusko do kúta, zabezpečíme, že budete zničení všetci
Zdroj: TASR/AP

Putin varoval Západ, že Rusko neblufuje o použití jadrových zbraní v prípade, že Ukrajina bude naďalej zo Západu dostávať podporu.

Rétoriku okolo vojny na Ukrajine vystupňoval ruský prezident Vladimir Putin, ktorý začiatkom tohto týždňa predniesol prejav. Vo vopred nahratom vyhlásení v stredu oznámil čiastočnú mobilizáciu Rusov, ktorí majú ísť bojovať na Ukrajinu, píše Newsweek

Okrem toho Putin varoval Západ, že Rusko neblufuje o použití jadrových zbraní v prípade, že Ukrajina bude naďalej dostávať zo Západu podporu. Vojenský expert Igor Korotčenko a moderátorka štátnej televízie Olga Skabejevová sa zhodli, že by Rusko v prípade ohrozenia použilo jadrové zbrane.

Video sa okamžite stalo virálnym. Po tom, čo ho zverejnila Julia Davisová z denníka Daily Beast, malo viac ako 160 000 pozretí. 

Ako vyzerala konverzácia moderátorov v televízii? 

„V tejto súvislosti som sa obrátil na prezidenta. Jediné, čoho sa dnes Západ obáva, je možnosť, že Rusko použije svoje taktické jadrové zbrane,“ povedal Korotčenko 

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

„Slová, ktoré vyslovil Vladimir Putin, sú veľmi cenné. Na Západe ich zvažujú a analyzujú, za akých okolností by Rusko takýto argument použilo, aby sa vyhlo akýmkoľvek scenárom, ktoré by Moskva považovala za neprijateľné," pokračuje. 

„Západ musí pochopiť, že tabu a obmedzenia na použitie určitých zbraní by mohli byť za určitých okolností zrušené,“ Korotčenko ďalej obhajoval pozíciu Ruska v súvislosti s Ukrajinou a uviedol, že krajina nevyhľadáva konflikt.

„Čo chce Západ? Chce víťazstvo nad Ruskom,“ povedala Skabejevová. „Rusko nie je možné poraziť bez jadrového výbuchu. Je to vylúčené. Nedovolíme zničiť našu krajinu. Ak sa nás snažíte zničiť, budete zničení spolu s nami,“ dodala.

Newsweek sa obrátil na ruské ministerstvo zahraničných vecí so žiadosťou o komentár.

Čo na to Európska únia? 

„Vojna naberá nebezpečný spád,“ vyjadril sa pre BBC Josep Borrell, podpredseda Európskej komisie a predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

„Určite je to, čo sa deje, nebezpečné. Dôvodom je ruská armáda, ktorú zatlačili do kúta. Svedčí o tom Putinova reakcia a vyhrážky o tom, že použije jadrové zbrane,“ povedal Borrell.

Sedem mesiacov po tom, čo sa začala ruská invázia na Ukrajinu, sa analytici zhodujú, že sily prezidenta Putina sú na ústupe. Podľa Borrella je teraz potrebné dosiahnuť diplomatické riešenie, ktoré zachová suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny.

„V opačnom prípade môžeme ukončiť vojnu. Nebudeme však mať mier, ale ďalšiu vojnu,“ dodal.

V ďalšom vyjadrení Borrell povedal, že Európska únia má stále dostatok zbraní pre Ukrajinu a nemá v pláne prestať s ich dodávaním. Takisto bude naďalej uplatňovať sankcie voči Vladimirovi Putinovi a jeho spojencom. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

„Každý, kto išiel do Moskvy kvôli tomu, aby sa porozprával s Putinom, sa vrátil s rovnakou odpoveďou,“ hovorí Borrell.  „Ja (Putin) mám vojenské ciele, a ak tieto vojenské ciele nedosiahnem, budem pokračovať v boji.“

Podľa Borrella je táto odpoveď znepokojujúca, no napriek tomu musí Európska únia naďalej podporovať Ukrajinu.

Domov
Zdieľať
Diskusia