Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer
17. septembra 2022, 16:50
Čas čítania 0:57

Žene našli lekári v tele 55 ceruzkových batérií AA a AAA. Chcela si ublížiť

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Žene našli lekári v tele 55 ceruzkových batérií AA a AAA. Chcela si ublížiť
Zdroj: Unsplash/Roberto Sorin

Podľa lekárov ide o rekordný počet batérií v tele jediného človeka.

Lekári v Írsku vybrali počas operácie žene zo žalúdka a čriev 50 ceruzkových batérií veľkosti AA a AAA. Írka ich prehltla s jasným úmyslom sebapoškodenia. Nevšedná operácia sa uskutočnila v Univerzitnej nemocnici svätého Vincenta v Dubline.

Podľa livescience.com síce röntgen po prijatí 66-ročnej pacientky odhalil 55 batérií, avšak potvrdil, že žiadna z nich neupcháva tráviaci trakt a ani nevykazuje známky štrukturálneho poškodenia.

DÔLEŽITÉ: Pokiaľ mávaš samovražedné myšlienky alebo sa ti s týmto problémom niekto z tvojho okolia zveril, nasmeruj ho na anonymnú a bezplatnú Krízovú linku pomoci na čísle 0800 500 333 alebo Linku dôvery Nezábudka na čísle 0800 800 566. Ak máš menej ako 18 rokov, volaj na Linku detskej istoty na číslo 116 111.


Tím lekárov preto zvolil spočiatku „konzervatívny“ prístup a pacientku pozoroval v očakávaní, že batérie sa traktom dostanú z tela. Prirodzenou cestou sa za týždeň z tela dostalo iba 5 batérií a zvyšok ostal zakliesnený. Pacientka sa neskôr začala sťažovať na intenzívne bolesti a lekári pomocou laparotómie z jej brušnej dutiny dostali 46 akumulátorov. Zostávajúcu štvoricu bateriek vytiahli cez konečník.

Lekári v oficiálnej správe napísali, že ide o dosiaľ najvyšší počet batérií vyoperovaných z ľudského tela. Väčšina prípadov požitia batérie publikovaných v lekárskych časopisoch opisuje prípady, keď dieťa prehltlo malé ploché gombíkové batérie. „Úmyselné požitie viacerých veľkých AA batérií ako forma úmyselného sebapoškodzovania je nezvyčajný jav,“ uviedli lekári.

Domov
Zdieľať
Diskusia