Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
14. septembra 2022, 9:57
Čas čítania 1:57

Nový minister spravodlivosti Karas sedí vo firme s osobami zo zbrojárskeho biznisu prepojenými na Výboha a Smer

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Nový minister spravodlivosti neodpovedal na otázky, ktoré sa týkajú jeho možného prepojenia na oligarchu Miroslava Výboha obvineného z korupcie.

Nový minister spravodlivosti Viliam Karas sedí v dozornej rade spoločnosti ALFA GROUP SR spolu s Ivanom Šubrtom – podnikateľom, ktorý zároveň šéfoval zbrojárskej firme WILLING z korupcie obvineného Miroslava Výboha. Karas aj Šubrt vstupovali do dozornej rady spoločne pred desiatimi rokmi. Na prepojenia upozornil portál Hospodárske noviny ešte v utorok predpoludním – krátko pred vymenovaním Karasa za šéfa rezortu spravodlivosti. 

V rovnakej firme ALFA GROUP SR sedí okrem Karasa aj podpredseda predstavenstva podnikateľ v zbrojárstve Jaroslav Strnad, ktorý spolu so synom ovláda zbrojársku spoločnosť MSM Group. Podľa HN majú firmy z portfólia Strnadovej rodiny majetkové a personálne prepojenie s Robertom Kaliňákom.

Minister spravodlivosti Viliam Karas neodpovedal portálu na otázky týkajúce sa jeho možného prepojenia na spomínané osoby. Neodpovedá ani, prečo je členom dozornej rady v spoločnosti, ktorá vykazuje minimálnu aktivitu, a či za svoj výkon funkcie dostáva finančnú odmenu. 

Viliam Karas
Zdroj: Advokáti na vašej strane

Výboh ide pred súd

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na oligarchu Miroslava Výboha v novembri 2021. 

Oligarchu Miroslava Výboha obvinili ako sprostredkovateľa úplatku, ktorého prijímateľom bol vraj Peter Pellegrini. Skutok sa údajne stal ešte v roku 2014. Súčasný šéf politickej strany Hlas-SD bol v tom čase štátnym tajomníkom na ministerstve financií, prijatie úplatku popiera.

Podnikateľ Michal Suchoba polícii povedal, že oligarchovi Miroslavovi Výbohovi osobne odniesol 150-tisíc eur v 500-eurových bankovkách v krabici od luxusného šampanského Cristal. Výboh vraj na ďalšom stretnutí povedal, že „Pelle ďakuje“. Suchobova firma následne dostala lukratívnu štátnu zákazku. O vzťahu medzi Výbohom a Pellegrinim vypovedá aj ďalší spolupracujúci obvinený, exšéf finančnej správy František Imrecze.

Výboh vinu popiera, momentálne sa nachádza v zahraničí. Tvrdí, že sa chce na pojednávaní zúčastniť osobne. V prípade uznania viny mu hrozí 15-ročný trest. 

Predsedovi Smeru Robertovi Ficovi robil Miroslav Výboh pobočníka, resp. „vybavovača“, povedal v roku 2014 odsúdený český lobista Marek Dalík. V tom čase Fico ako premiér pod tlakom priznal, že oligarcha Výboh je jeho osobným priateľom, poznajú sa už viac ako 25 rokov. „Ja si vyhradzujem právo na súkromné priateľské stretnutia s ľuďmi, kde sa cítim príjemne a kde si veľmi rád dám pohár vína,“ povedal. 

5. augusta 2021, 12:30 Čas čítania 6:15 Zbohatol na zbraniach, investoval do módy pre mladých a so synom milujú Ferrari. Toto je obvinený Miroslav Výboh Zbohatol na zbraniach, investoval do módy pre mladých a so synom milujú Ferrari. Toto je obvinený Miroslav Výboh

NZK kritizuje Karasa

Keď Karasa premiér Heger nominoval ako možného kandidáta na ministra spravodlivosti, Nadácia Zastavme korupciu zverejnila stanovisko, v ktorom tlmočila vážne obavy o pokračovanie reforiem a posilňovanie antikorupčnej legislatívy.

Karas je napríklad fanúšikom paragrafu 363, ktorým generálny prokurátor Maroš Žilinka sporným spôsobom pomohol viacerým obvineným. Karas nesúhlasí ani so zmenami Trestného poriadku, ktoré dlhodobo presadzovala exministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Nový minister spravodlivosti Viliam Karas tvrdí, že nevidí dôvod na zastavenie reformy súdnej mapy, pokiaľ je organizačne a technicky pripravená. Vyplýva to z jeho vyjadrenia krátko po vymenovaní do funkcie.


„Schválená súdna mapa je po zásadnej intervencii tak advokátskeho a justičného prostredia, aj po vyvolaní rokovania u pána premiéra, kde sa jej podoba ustálila,“ povedal po svojom vymenovaní. Okrem súdnej mapy považuje za jednu z priorít aj reformu trestných kódexov. „Veci treba riešiť systémovo po odbornej a poctivej diskusii naprieč spoločenským spektrom,“ dodal. Justícia podľa jeho slov potrebuje upokojenie a uistenie, že si ju krajina váži.

Domov
Zdieľať
Diskusia