Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
11. septembra 2022, 16:41
Čas čítania 0:39

Ak si kúpiš zálohovaný nápoj v Česku a vrátiš ho na Slovensku, dostaneš 15 centov. Slováci zarobia na úkor výrobcov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Skutočnosť potvrdili aj správcovia systému. Náklady znášajú výrobcovia.

Ak si Slovák kúpi fľašu alebo plechovku nápoja v susednom Česku, môže sa mu stať, že na etikete nájde symbol „Z“. Za zálohovateľnú fľašu zo zahraničia zároveň v slovenských automatoch bez problémov dostane 15 centov napriek tomu, že ich predtým neuhradil v maloobchodnej cene obchodníkovi. TV novinám túto možnosť potvrdil aj samotný prevádzkovateľ automatov. 

„Ak si zákazníci takýto obal v zahraničí kúpia a privezú ho na Slovensko, pričom ho zálohomat akceptuje, môžu si uplatniť kupón v hodnote 15 centov,“ povedala televízii riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.

Dôvodom je, že výrobcovia nápojov používajú medzinárodný čiarový kód, vďaka ktorému rovnaké produkty distribuujú na Slovensko, do Česka, ale aj na iné európske trhy. Vtedy sa na fľaši objaví známy symbol zálohovania.

„Takto to funguje v menších krajinách, ako je napríklad Estónsko alebo Litva. Systém je chránený tým, že riziko na seba preberá výrobca. Posúdenie rizika je teda na ňom, aby zvážil vplyvy, ktoré pre neho registrácia medzinárodného kódu môže mať,“ povedala TV Markíza Morvai.

zálohovanie
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia