Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš TASR
11. septembra 2022, 10:23
Čas čítania 1:15

Odstavili posledný reaktor Záporožskej jadrovej elektrárne. Ostreľovanie vyvolávalo hrozbu jadrovej katastrofy

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ostreľovanie objektu vyvoláva u medzinárodného spoločenstva obavy z možnej jadrovej katastrofy.

Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom prevádzkujúca Záporožskú jadrovú elektráreň oznámila, že po opätovnom pripojení elektrárne k elektrickej sieti bol odstavený posledný, šiesty reaktor tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili ruské ozbrojené sily v marci, krátko po začiatku invázie na Ukrajinu.


Posledný fungujúci šiesty reaktor bol odpojený od siete minulý týždeň po tom, čo boli v dôsledku bojov v oblasti odpojené všetky elektrické vedenia.

Spoločnosť Enerhoatom uviedla, že jedno z elektrických vedení bolo v sobotu neskoro večer obnovené, čo prevádzkovateľom elektrárne umožnilo odstaviť aj posledný reaktor.


Frontová línia sa nachádza v blízkosti elektrárne a v poslednom čase sa preto opakovane stala terčom ostreľovania. Zo zodpovednosti zaň sa Kyjev a Moskva obviňujú navzájom. Ostreľovanie objektu vyvoláva u medzinárodného spoločenstva obavy z možnej jadrovej katastrofy.

Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží.
Ukrajinská jadrová elektráreň v Záporoží. Zdroj: Energoatom.com

Rusi údajne väznia a mučia ukrajinských zamestnancov záporožskej elektrárne

Prezident spoločnosti Enerhoatom tvrdí, že ruskí vojaci väznia a mučia personál v Moskvou ovládanej Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny.


Po ovládnutí elektrárne ruskými jednotkami sa v nej postupne vytvoril režim policajného prenasledovania personálu, spresnil Petro Kotin.


Aktuálnu situáciu zamestnancov tohto jadrového zariadenia, ktorých podľa jeho slov ruskí vojaci mučia a bijú, označil za veľmi vážnu.


Podľa prezidenta Enerhoatomu je v Záporožskej jadrovej elektrárni zadržiavaných približne 200 členov personálu, pričom dvaja z nich už boli zbití na smrť, cituje agentúra AFP. Jadrovú elektráreň ovládajú od marca Rusi, ponechali v nej však ukrajinský personál.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v stredu vyzvala ľudí bývajúcich na Rusmi okupovanom území okolo Záporožskej atómovej elektrárne, aby sa v záujme vlastnej bezpečnosti evakuovali na územie kontrolované ústrednou vládou v Kyjeve.

Minulý týždeň ZAES, ktorá je najväčšou európskou atómovou elektrárňou, navštívil 14-členný inšpekčný tím. Jeho členom bol aj generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. Inšpektori okrem iného zistili poškodenie skladu vyhoreného a nového jadrového paliva. Zaznamenali aj škody v blízkosti jadrových reaktorov. Vladimir Putin vyhlásil, že verí správe, ktorú zverejnili odborníci, ale v areáli Záporožskej atómovej elektrárne  nie je žiadne vojenské vybavenie.

Domov
Zdieľať
Diskusia