Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
10. septembra 2022, 11:19
Čas čítania 0:36

Karoll III. je oficiálne britským kráľom. Prvýkrát od roku 1952 zaznela hymna God Save the King

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Trónu sa ujal po smrti zosnulej Alžbety II.

Britská nástupnícka rada zasadla v Paláci svätého Jakuba približne o 10. hodine a o 11. hodine prečítali verejné vyhlásenie ohlasujúce nového kráľa. Po formálnej ceremónii a symbolickom prebratí žezla sa tak Karol III. stáva po Alžbete II. nástupníkom britského trónu.

„Princ Charles Philip Arthur George sa teraz, úmrtím našej panovníčky, stáva naším kráľom Karolom III. Bože, ochraňuj kráľa!“ vyhlásila predsedníčka nástupníckej rady Penny Mordauntová.

Na mieste sú podľa BBC prítomní aj bývalí britskí premiéri vrátane Gordona Browna, Davida Camerona, Borisa Johnsona a Theresy Mayovej. Deklaráciu menovania kráľa podpísal princ William, kráľova manželka Camilla a nová premiérka Liz Trussová.

Karol III. pri prejave v paláci vzdal hold svojej zosnulej matke Alžbete II., pričom ocenil jej nezištnú službu krajine. Zároveň dodal, že si je vedomý povinností a zodpovednosti, ktoré sa na neho preniesli. Po ceremónii prvýkrát od roku 1952, keď na trón zasadla Alžbeta II., zaznela miesto hymny God Save the Queen verzia God Save the King.

Domov
Zdieľať
Diskusia