Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Viktor Kniš
16. augusta 2022, 18:14
Čas čítania 1:51

Republika chce odvolať Matoviča. Viacerí členovia SaS už avizovali, že budú za odvolanie ministra financií hlasovať s opozíciou

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Republika môže uspieť s odvolaním Matoviča iba v prípade, že nazbiera dosť hlasov od členov strany SaS.

Nezaradení poslanci Národnej rady SR pôsobiaci v hnutí Republika chcú iniciovať odvolávanie ministra financií Igora Matoviča. Podpisy by chceli zbierať tak, aby sa mimoriadna schôdza mohla konať začiatkom septembra.


„Začneme s tým koncom augusta, keď budú ľudia späť z dovoleniek. Naším zámerom je, aby sa Igor Matovič odvolával začiatkom septembra,“ povedali poslanci z Republiky, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke odsúdeného neonacistu Mariana Kotlebu. 

Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho pôsobiaci v Hlase-SD sa budú iniciatívou zaoberať, keď bude aktuálna. Podľa slov hovorkyne strany Patrície Medveď Macíkovej ich zatiaľ s týmto zámerom nikto neoslovil.

Matovič
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Pomôže SaS?

Návrh na odvolanie Igora Matoviča príde do parlamentu krátko po tom, čo bude známe, ako dopadne koaličná kríza. Strana Sloboda a solidarita vypovedala koaličnú zmluvu a Eduardovi Hegerovi dala ultimátum, aby odvolal ministra financií Igora Matoviča, inak sa poberú do opozície. Ultimátum zároveň sprevádzali vyjadrenia viacerých členov SaS, ktorí by podľa svojich slov boli ochotní hlasovať v parlamente za odvolanie Matoviča z postu šéfa rezortu financií.

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

Minister školstva Branislav Gröhling 12. júla 2022 vyhlásil, že odvolanie Matoviča podporí. „Keď sme ochotní podať aj demisiu, pokiaľ zotrvá minister Matovič vo vláde, tak nemôžem od 1. septembra, odkedy budem poslancom Národnej rady, do 13. septembra zmeniť názor. V tom prípade musím podporiť odvolanie ministra Matoviča, pretože som presvedčený, že jeho zotrvanie na ministerstve financií bráni rozvoju školstva. Nemôžem zmeniť svoj názor v priebehu dvoch týždňov,“ povedal Denníku N

Podobne reagovala Jana Bittó Cigániková. „Ja osobne, keby prišlo na Igora Matoviča, tak isto by som zrejme hlasovala za jeho odvolanie, ak budem v opozícii,“ povedala poslankyňa SaS pre TA3 7. augusta 2022. 

Aj predseda strany Richard Sulík naznačil, že by hlasoval za odvolanie. „Keď žiadame, aby Igor Matovič nebol vo vláde, tak v tomto musíme byť dôslední,“ odpovedal na otázku o prípadnom hlasovaní pre TV noviny Richard Sulík 22. júla 2022.

Pridala by sa aj poslankyňa Vladimíra Marcinková, ktorá prišla do poslaneckého klubu SaS zo strany Za ľudí. „Hlasovala by som za,“ odpovedala 2. augusta 2022 na otázku Denníka N, či by hlasovala za opozičný návrh na odvolanie. 

O niečo zdržanlivejšia bola vo vyhláseniach ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. „Igor Matovič moju dôveru nemá a neviem si predstaviť, že by som ho podporila vo funkcii,“povedala 12. augusta 2022 s tým, že presnejšie odpovie, keď návrh na odvolanie do parlamentu naozaj príde.

Refresher kontaktoval hovorcu strany SaS s otázkou, či vyjadrenia členov poslaneckého klubu, resp. členov strany platia aj v prípade, keď návrh na odvolanie podajú extrémisti zo strany Republika. V prípade doplnenia stanoviska článok aktualizujeme. 

Opozícia by bez podpory strany SaS nenazbierala dostatok hlasov na odvolanie Igora Matoviča. Podpora návrhov od extrémistov je citlivou témou, aj SaS nedávno kritizovala schvaľovanie „rodinného protiinflačného balíka“ OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí s hlasmi fašistov z ĽSNS. Strana Sloboda a solidarita dlhodobo kritizuje spoluprácu s extrémistickými stranami. 
Domov
Zdieľať
Diskusia