Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
16. augusta 2022, 8:41
Čas čítania 0:48

Veľká Británia je prvou krajinou, ktorá schválila vakcínu účinnú proti omikronu aj pôvodnému vírusu z roku 2020

Kategória:
News
Uložiť Uložené

V oficiálnej vládnej správe sa uvádza, že polovica posilňovacej dávky je zameraná na pôvodný kmeň koronavírusu, zatiaľ čo druhá polovica je zameraná na kmeň omikron.

Spojené kráľovstvo sa stalo prvou krajinou, ktorá schválila aktualizovanú verziu posilňovacej dávky vakcíny spoločnosti Moderna, ktorá je účinná proti dvom variantom koronavírusu – kmeňu omikron aj pôvodnému vírusu z roku 2020.

Portál CNN píše, že túto tzv. „bivalentnú“ vakcínu schválil Regulačný úrad pre lieky a zdravotníctvo (MHRA) po tom, ako preveril, že vakcína spĺňa normy britského regulačného orgánu týkajúce sa bezpečnosti, kvality a účinnosti.

V oficiálnej vládnej správe sa uvádza, že polovica posilňovacej dávky s názvom Spikevax bivalent Original/Omicron je zameraná na pôvodný kmeň koronavírusu, zatiaľ čo druhá polovica je zameraná na kmeň omikron.

Vyššia imunitná odpoveď

V klinickej štúdii spoločnosť Moderna oznámila, že tento „booster“ preukázal silnejšiu imunitnú odpoveď proti variantu omikron, ale aj proti subvariantom BA.4 a BA.5.

Nežiaduce účinky sú podľa MHRA rovnaké ako pri pôvodnej posilňovacej dávke spoločnosti Moderna – „sú zvyčajne mierne a ustupujú samovoľne“.

12. augusta 2022, 9:32 Čas čítania 0:54 Nový školský rok bude podľa Branislava Gröhlinga bez prísnych opatrení. Na koronavírus budú školy pozerať ako na bežné ochorenia Nový školský rok bude podľa Branislava Gröhlinga bez prísnych opatrení. Na koronavírus budú školy pozerať ako na bežné ochorenia

„Keďže covid-19 naďalej mutuje, bivalentná vakcína nám dáva vybrúsený nástroj, ktorý nám pomôže chrániť komunity pred týmto ochorením,“ povedala výkonná riaditeľka MHRA June Raineová.

Spoločnosť Moderna nie je jediným výrobcom vakcín, ktorý aktualizuje svoje vakcíny proti covidu. V júni spoločnosti Pfizer a BioNTech testovali dva „boostre“ zamerané na variant omikron. Spoločnosti uviedli, že predbežné výsledky ukazujú podstatne vyššiu imunitnú odpoveď ako pri súčasných očkovacích látkach covid-19.

Domov
Zdieľať
Diskusia