Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík
26. júla 2022, 20:07
Čas čítania 0:44

V Saudskej Arábii majú vyrásť dva 50 km dlhé mrakodrapy pre viac ako 5 miliónov ľudí

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
V Saudskej Arábii majú vyrásť dva 50 km dlhé mrakodrapy pre viac ako 5 miliónov ľudí
Zdroj: Wikimedia Commons/Dietmar Rabich

Masívnu stavbu plánujú postaviť v oblasi Noem.

Saudská Arábia plánuje zbúrať všetky rekordy a vytvoriť najväčšiu stavbu na svete. V meste Neom budú možno stáť dva obrovské zrkadlové mrakodrapy v hodnote 1 bilióna amerických dolárov, píše Aljazeera

Dizajnéri projektu zo spoločnosti Morphosis Architects spravili dva futuristické návrhy, pričom stavby by sa mali rozprestierať na ploche až stodvadsiatich štvorcových kilometrov (vysoké by mali byť takmer 500 metrov) a obývať by ich malo až 5 miliónov ľudí. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wikimedia Commons/Dietmar Rabich


Mrakodrapy budú stáť pozdĺž pobrežia, hôr a púšte. Obe budovy budú prepojené chodníkmi a pod nimi bude premávať vysokorýchlostný vlak. Dokumenty z roku 2021, ktoré odhalil The Wall Street Journal (WSJ), zahŕňajú koncepčné návrhy, ako je integrované vertikálne poľnohospodárstvo, prístav pre jachty a športový štadión vybudovaný do výšky 305 metrov.

Neom sa nachádza v provincii Tabúk na pobreží Červeného mora a zaberá plochu 26 500 km². Jeho dokončenie bude údajne stáť ďalších 500 miliárd dolárov. Mesto je vo vlastníctve saudskoarabského fondu suverénneho bohatstva.

Je súčasťou projektu nazývaného Saudi Vision 2030, ktorý sa snaží diverzifikovať hospodárstvo Saudskej Arábie a znížiť jej závislosť od ropy. Dokončenie mesta je naplánované na rok 2030, podľa WSJ to však môže trvať 50 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia