Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2022, 10:27
Čas čítania 1:06
Tímea Krauszová TASR

Na Slovensku chýba 400 všeobecných lekárov pre dospelých a 223 pediatrov. Situácia je kritická

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Vyplýva to z výsledkov vyhodnotenia stavu siete.

Na Slovensku chýba 400 všeobecných lekárov pre dospelých a 223 primárnych pediatrov. Vyplýva to z výsledkov vyhodnotenia stavu siete. Podľa správy sú najkritickejšie okresy Považská Bystrica, Zlaté Moravce, Krupina a Poltár, kde je nedostatok všeobecných lekárov. V Krupine, vo Veľkom Krtíši, v Gelnici a Malackách zas akútne chýbajú lekári pre deti.

Málo lekárov, skoro polovica je vo veku nad 57 rokov

Sieť všeobecných lekárov pre dospelých zabezpečuje 2404 všeobecných lekárov, kde súčet ich úväzkov predstavuje 2071 lekárskych miest, informovalo ministerstva zdravotníctva. Priemerný vek všeobecných lekárov je na úrovni 57 rokov a 41 percent z nich je vo veku 63 a viac rokov.

Pediatrov je aktuálne na Slovensku 1216, súčet ich úväzkov predstavuje 993 lekárskych miest. Priemerný vek pediatrov je na úrovni 59 rokov a 48 percent z nich je vo veku 63 a viac rokov. 

Výsledky vyhodnotenia stavu verejnej minimálnej siete všeobecných lekárov a primárnych pediatrov pripravilo ministerstvo zdravotníctva prvýkrát podľa nových pravidiel.  Nový spôsob definuje sieť na úrovni okresu, a nie na úrovni kraja, a potrebný počet lekárskych miest je stanovený optimálne, a nie ako minimálny počet. Každý rok sa bude výpočet meniť podľa demografických zmien v populácii.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Pre každý okres je stanovená potrebná kapacita a zároveň vyčíslený počet neobsadených, respektíve chýbajúcich lekárskych miest. Nové pravidlá sú súčasťou prebiehajúcej reformy všeobecnej ambulantnej starostlivosti. Okresy sú po novom klasifikované do jedného zo štyroch stupňov podľa miery ohrozenia na základe troch parametrov: miestna dostupnosť, kapacitná priepustnosť a veková štruktúra lekárov.

Vďaka tomu je možné smerovať stimuly priamo do kritických okresov z pohľadu nedostatku lekárov. Jedným z krokov, ako situáciu zlepšiť, je aj nenávratný príspevok na zriadenie ambulancie. Opatrenie je financované z prostriedkov plánu obnovy vo výške 10 miliónov eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia