Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2022, 11:31
Čas čítania 0:34
Jana Chovancová TASR

Nóri pracujú na projekte potrubia, ktoré pochová CO2 pod dno mora

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA NÓRSKO
Uložiť Uložené

Projekt je zatiaľ v štádiu skúmania uskutočniteľnosti.

Nórsko prišlo tento týždeň s návrhom projektu výstavby potrubia na prepravu oxidu uhličitého, ktorý produkujú priemyselné firmy. Predstavila ho energetická spoločnosť Equinor. CO2 by mali pumpovať pod dno mora. 

Tento projekt a ďalšie, ktoré sa zaoberajú zachytávaním, prepravou a uskladňovaním uhlíka, by mohol byť riešením pre podniky, ktoré produkujú množstvo CO2. Mohli by tak pokračovať v prevádzke napriek prísnym opatreniam na zníženie emisií v boji proti zmene klímy.

„Plánuje sa, že morské potrubie bude mať prepravnú kapacitu 20 až 40 miliónov ton CO2 ročne, čím uspokojí vznikajúcu potrebu CCS zo strany viacerých európskych priemyselných hráčov,“ uviedla spoločnosť Equinor. 

Fluxys, belgická energetická infraštruktúra, bude pomocou terminálov v Zeebrugge zbierať CO2 z lodí, ktoré kotvia v prístave, a z tovární prepojených potrubím. CO2 potom budú prepravovať plynovodom v Severnom mori a natrvalo ho uložia pod morské dno pri Nórsku. 

Projekt je zatiaľ v štádiu skúmania uskutočniteľnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia