Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2022, 8:02
Čas čítania 1:15
Adam Novosad

VIDEO: Iba 3 kilometre od slovenských hraníc sa v pondelok večer zrejme sformovalo tornádo. Na záberoch vidieť lievik aj rotáciu

NEWS ČESKO SHMÚ SILNÉ BÚRKY TORNÁDO TORNÁDO NA MORAVE
Uložiť Uložené

Videá zo slovenského mesta Kúty na oblohe zachytávajú trombu.

Supercelárne búrky, ktoré sa prehnali viacerými oblasťami Slovenska v pondelok vo večerných hodinách, zrejme sformovali tornádo. Slovenskom sa presúval studený front, pred ktorým varovali meteorológovia zo SHMÚ, keď ľudí upozorňovali, že pôsobenie studeného frontu prinesie nielen výrazný prepad teplôt, ale aj búrky, lejaky a silný vietor.

Nad Moravou sa podľa webu iMeteo.sk sformovala búrková línia, ktorá postupne prešla nad územie Slovenska a zasiahla najmä pohraničné oblasti. Na Záhorí sa vytvorila minimálne jedna supercelárna búrka, v ktorej vznikla tromba a s veľkou pravdepodobnosťou sa z nej vytvorilo menšie tornádo.

Na sociálnych sieťach sa vo večerných hodinách objavili zábery z mesta Kúty, kde sa ľuďom podarilo natočiť vlniacu sa trombu na oblohe. V moravskom meste Lanžhot, ležiacom len 3 kilometre od slovenských hraníc, miestni obyvatelia hlásia väčšie škody spôsobené silným vetrom.

Minulý rok sa južnou Moravou blízko pri slovenských hraniciach prehnalo ničivé tornádo, a tak sa teraz polemizuje o tom, či sa na základe materiálnych škôd naozaj tromba dotkla zemského povrchu a sformovala tornádo najslabšieho stupňa F0, pretože na videách je ľahko rozpoznateľný lievik aj rotácia tromby.

Radarová snímka búrkovej aktivity, ktorá so sebou priniesla tornádo miernej intenzity.
Radarová snímka búrkovej aktivity, ktorá so sebou priniesla tornádo miernej intenzity. Zdroj: ČHMÚ

Český hydrometeorologický ústav na svojej facebookovej stránke v utorok 14. júna upresnil, že obec Lanžhot skutočne „pravdepodobne zasiahlo tornádo“. 

Odporúčané
Nechutný útok z publika aj bitka Petra Kuťku. Čo nám prezradili Lady Dee a Inked Dory? (Report z turnaja Clash of the Stars 7) Nechutný útok z publika aj bitka Petra Kuťku. Čo nám prezradili Lady Dee a Inked Dory? (Report z turnaja Clash of the Stars 7) 28. januára 2024, 16:30

„Predbežné informácie naznačujú, že mohlo ísť o tornádo miernej intenzity F1. Pôvodcom tornáda bola dlhožijúca búrková bunka, ktorá vznikla blízko Prahy. S ohľadom na dlhú životnosť a prechodne aj niektoré radarové príznaky búrky je pravdepodobné, že išlo o supercelu,“ píšu českí meteorológovia na sociálnej sieti.

ČHMÚ na miesto do obce Lanžhot v reakcii na svedectvá o tornáde vyslal pracovníkov, ktorí skúmali škody spáchané búrkou. „Predbežné info od kolegov z terénneho prieskumu potvrdzuje, že vznik škôd v Lanžhote a okolí skutočne súvisí s rotujúcim kondenzačným lievikom, ktorý zachytilo viacero ľudí na video a že teda šlo skutočne o tornádo, a to minimálne s intenzitou F1,“ konštatuje ústav.

Domov
Zdieľať
Diskusia