Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2022, 10:39
Čas čítania 0:48
Ema Stanovská

Výskumníci objavili pod ľadom skrytý ekosystém. „Bolo to ako prvýkrát vstúpiť do nového sveta,“ povedal vedúci projektu

NEWS GLOBÁLNE OTEPĽOVANIE KLIMATICKÁ ZMENA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Výskumníci už nejaký čas vedia o existencii skrytých sladkovodných jazier a riek, ktoré sa nachádzajú pod antarktickým ľadovcovým príkrovom. Až do tohto objavu sa však nikomu nepodarilo ich preskúmať.

Tím vedcov z Nového Zélandu objavil pod rozsiahlym antarktickým ľadovcom nový podmorský ekosystém, ktorý bol dosiaľ uväznený v ľade. Vedci ho našli päťsto metrov pod ľadom v stovky metrov vysokej jaskyni. Píše o tom The Guardian.

Výskumníci pôvodne skúmali ústie rieky a jeho úlohu pri topení ľadovcov spôsobenom klimatickými zmenami. Keď sa však prevŕtali cez ľad až do rieky, pred kamerou sa objavili „amfipódy“, húfy malých morských tvorov, ktoré patria do rovnakého rodu ako homáre, kraby a roztoče.

„Chvíľu sme si mysleli, že niečo nie je v poriadku s kamerou, ale po jej zaostrení sme si všimli roj článkonožcov veľkých asi päť milimetrov,“ povedal Craig Stevens z Národného ústavu vody a atmosféry. „Boli sme zo všetkých tých živočíchov, ktoré plávali okolo našich kamier, vzrušení, pretože tento objav znamená, že tam žije veľmi dôležitý ekosystém.“

more
Zdroj: Twitter/tveitdal

Výskumníci už nejaký čas vedia o existencii siete skrytých sladkovodných jazier a riek, ktoré sa nachádzajú pod antarktickým ľadovcovým príkrovom. Až do tohto objavu sa však nikomu nepodarilo ich preskúmať. „Bolo to ako prvýkrát vstúpiť do úplne nového sveta,“ povedal vedúci projektu Huw Horgan z Victoria University vo Wellingtone.

Výskumníci v rieke nechali zariadenia na pozorovanie novo nájdeného života. Neskôr budú v laboratóriu skúmať, čím je táto voda jedinečná.

Domov
Zdieľať
Diskusia