Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2022, 11:11
Čas čítania 1:18
Adam Novosad TASR

18-ročný mladík v Buffale zavraždil 10 ľudí, streľbu vysielal naživo na Twitchi. Išlo o rasovo motivovaný čin, tvrdí FBI

18-ročný mladík v Buffale zavraždil 10 ľudí, streľbu vysielal naživo na Twitchi. Išlo o rasovo motivovaný čin, tvrdí FBI
Zdroj: TASR/AP
NEWS RASIZMUS A PRÁVA MENŠÍN
Uložiť Uložené

Mladík začal strieľať na parkovisku pred potravinami a v masakri pokračoval vnútri prevádzky.

Desať mŕtvych a troch zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v sobotu v americkom meste Buffalo v štáte New York. Incident sa odohral v predajni potravín a na priľahlom parkovisku.


Útočníkom bol 18-ročný strelec, väčšinu obetí tvoria Afroameričania. Podľa príslušných úradov išlo o rasovo motivovaný útok, ktorý mladík prostredníctvom kamery streamoval na webovej platforme Twitch. Strelec mal na sebe ochranný výstroj, prilbu a bol vyzbrojený vysokovýkonnou útočnou puškou, uviedla polícia. Do potravín vošiel v odeve pripomínajúcom vojenskú uniformu.

Hovorca služby Twitch potvrdil, že strelec použil túto streamovaciu platformu na vysielanie svojho útoku. „Prenos sme zastavili menej než dve minúty po tom, ako sa začalo násilie. Podnikáme všetky príslušné kroky, aby sme zabránili prípadnému šíreniu tohto obsahu,“ uviedol hovorca.


Útočník najskôr na parkovisku pred obchodom supermarketovej siete Tops postrelil štyroch ľudí, z ktorých traja na mieste zomreli, následne vošiel dovnútra prevádzky a pokračoval v masakri.


Podozrivý, identifikovaný ako Payton Gendron z mesta Conklin v štáte New York, sa po príchode polície na miesto činu chcel zastreliť, napokon zložil zbraň a vzdal sa. Po zatknutí ho obvinili z vraždy prvého stupňa, za ktorú mu hrozí doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia.


Americká FBI už streľbu vyšetruje ako trestný čin z nenávisti. „Tento incident vyšetrujeme ako zločin z nenávisti a prípad rasovo motivovaného násilného extrémizmu,“ povedal špeciálny agent FBI Stephen Belongia.

Odporúčané
Úprimná skladba mladého queer Róma z Detvy sa stala hitom: Slovákom som nastavil zrkadlo, futbalový dres bol zámer (Rozhovor) Úprimná skladba mladého queer Róma z Detvy sa stala hitom: Slovákom som nastavil zrkadlo, futbalový dres bol zámer (Rozhovor) 12. mája 2023, 14:30

Na internete sa medzitým objavil manifest, ktorý podľa všetkého spísal útočník a dal ho zverejniť na sociálnych sieťach. Píše v ňom o tom, že uveril teórii, podľa ktorej politické špičky systematicky nahrádzajú belošské obyvateľstvo USA a Európy migrantmi z iných častí sveta. Zradikalizovaný vraj bol na diskusnom fóre 4chan, keď „sa nudil počas pandémie“.

Domov
Zdieľať
Diskusia