Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2022, 16:51
Čas čítania 1:03
Eduard Starkbauer

OĽaNO chce zmeniť dočasný zákon o blokovaní dezinformačných webov na trvalý

NEWS DEZINFORMÁCIE HOAXY SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Po novom by sa mohli weby obrátiť na súd predtým, ako ich zablokujú.

OĽaNO pripravuje zmenu zákona o blokovaní webov. Dočasnú právomoc, na základe ktorej už Národný bezpečnostný úrad zablokoval 4 dezinformačné weby, chcú poslanci OĽaNO zmeniť na trvalý zákon. Podľa Aktualít.sk preto pripravujú novelu zákona, ktorý pôvodne parlament schválil v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine. 

Súčasný zákon, ktorého cieľom je zastavenie šírenia prokremeľskej propagandy, platí do 30. júna. Zákonodarcovia z radov Obyčajných ľudí chcú prísť s právnou úpravou, ktorá dá štátu túto právomoc už natrvalo. Predseda branno-bezpečnostného výboru a zároveň autor navrhovanej zmeny Juraj Krúpa z OĽaNO povedal, že o návrhu zákona už rokuje koalícia. 

Infovojna.
Infovojna. Zdroj: Infovojna

Do procesu rozhodovania o zablokovaní webov má podľa Juraja Krúpu pribudnúť aj nová možnosť operatívneho a rýchleho súdneho konania. Dnes táto možnosť chýba a majitelia vypnutých stránok sa môžu brániť len civilnou žalobou po zablokovaní, ktoré na odpojenie stránky nemá vplyv.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Zmenu zákona chce OĽaNO presadiť cez priloženie pozmeňovacieho návrhu, ktorý má proces urýchliť. Podľa Juraja Krúpu by mal mať po novom každý, komu bude podľa nového zákona hroziť odpojenie, zákonné právo brániť sa a dokázať, „že nešíri bludy a nemá finančné prepojenia na tých, čo tieto bludy u nás šíria“. 

Zapojenie súdov víta aj štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Ondrej Dostál (SaS). Ten ešte ako poslanec presadil, aby malo vypínanie webov len dočasný charakter, a dnes podporuje zavedenie trvalého mechanizmu, v ktorom by boli rozhodnutia o blokovaní transparentnejšie a preskúmateľné.

NBÚ
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Prekáža mu však, že zmena zákona má v réžii OĽaNO prebehnúť formou pozmeňovacieho návrhu. „Z hľadiska legislatívnej procedúry považujem za vhodnejšie, aby trvalá úprava bola výsledkom riadneho legislatívneho procesu – vládneho návrhu zákona, ktorého predloženiu do parlamentu bude predchádzať medzirezortné pripomienkové konanie.“

Domov
Zdieľať
Diskusia