Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2022, 20:30
Čas čítania 2:54
Jakub Paulík

Vojna Ukrajina – Rusko: Vojakov NATO treba presunúť na Slovensko, tvrdí generál Pavel Macko. Išlo by o signál pripravenosti

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Čo by nám hrozilo, keby ruské vojská prišli až k hraniciam so Slovenskom?

Postup ruských vojsk cez územie Ukrajiny vytvára tlak aj na Slovensko. O tom, kam až môže situácia u nášho východného suseda zájsť, sme sa rozprávali s generálom Pavlom Mackom. Ďalšie články o vojne na Ukrajine nájdeš tu.

Generál Pavel Macko bol do roku 2018 aktívnym vojakom a zástupcom náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR. V rámci štruktúr NATO bol najvyššie postaveným slovenským veliteľom.
Odporúčané
Úzkosť a strach z vojny na Ukrajine: ako si udržať duševné zdravie počas nasledujúcich dní Úzkosť a strach z vojny na Ukrajine: ako si udržať duševné zdravie počas nasledujúcich dní 24. februára 2022, 16:30

Bezprostredná vojna Slovensku s vysokou pravdepodobnosťou nehrozí

Ako súčasť NATO sa Slovensko podľa generála Macka aktuálne nachádza mimo ohrozenia. Bezprostredný konflikt nám vraj s vysokou pravdepodobnosťou nehrozí a nad touto verziou podľa neho nepremýšľajú ani USA, ani Rusko.

„Máme výhodu, že sme súčasťou najsilnejšej vojenskej aliancie. Rusko v tomto okamihu nemá záujem o konflikt s NATO. O danej verzii podľa mňa neuvažuje ani len teoreticky žiadna zo strán. Bezprostredná vojna nám teda nehrozí. Nedá sa to síce úplne vylúčiť, ale je to rozhodne vysoko nepravdepodobné. Na druhej strane treba dbať na to, že u nášho suseda prebieha vojna, zasadala preto už aj Bezpečnostná rada SR,“ povedal pre Refresher.

Generál našich čitateľov ubezpečuje, že NATO nemôže podniknúť útok bez súhlasu všetkých svojich členov a reagovalo by až v prípade obrany. „NATO je vytvorené na obranu. Akákoľvek operácia NATO mimo svojho územia by musela podliehať konsenzu. Z toho raz, mimochodom, vznikla aj dezinformácia. Tvrdilo sa, že NATO zaútočilo na Irak. Vtedy to však boli Spojené štáty a ich koalícia dobrej vôle, nie NATO,“ povedal.

Generál nepočíta s tým, že by sa štáty NATO zapojili do vojny na Ukrajine inak než materiálnou pomocou a sankciami. Nevylúčil však, že by sa na svete mohli nájsť nezúčastnené krajiny, ktoré Ukrajinu podporia aj vojensky.

Odporúčané
Mladá Ukrajinka z Charkova: Dnes v noci ma zobudil zvuk bômb. Je to hrôzostrašné, v Charkove bombardujú už aj centrum Mladá Ukrajinka z Charkova: Dnes v noci ma zobudil zvuk bômb. Je to hrôzostrašné, v Charkove bombardujú už aj centrum 24. februára 2022, 12:30

Vojna sa môže náhodne dotknúť aj nášho územia

Napriek tomu by podľa neho malo byť Slovensko opatrné. „Dnes nastal čas, aby sme začali plniť predbežné opatrenia. A to napriek tomu, že Slovensko nie je účastníkom tohto konfliktu a zatiaľ nie sú žiadne signály, že by sa to malo zmeniť,“ povedal generál.

Domov
Zdieľať
Diskusia