Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2022, 18:04
Čas čítania 1:09
Eduard Starkbauer

Len 39 % ľudí na Slovensku považuje členstvo v EÚ za dobrú vec. Takmer tri štvrtiny však tvrdia, že krajina má z Únie prospech

NEWS EURÓPSKA ÚNIA
Uložiť Uložené

V najnovšom Eurobarometri považovalo členstvo v Únii za dobrú vec iba 39 % Slovákov. Polovica Slovákov nepovažuje členstvo v EÚ za dobrú ani za zlú vec.

Slovensko sa ocitlo na chvoste v podpore členstva v Európskej únii. Aktuálne výsledky prieskumu Eurobarometra, ktoré priniesol euractiv.sk, odhalili, že členstvo v EÚ považuje za dobrú vec len 39 % Slovákov. Za vyslovene zlú vec členstvo označilo len desať percent. Presná polovica opýtaných deklarovala neutrálny postoj a členstvo v EÚ neoznačila za dobrú ani za zlú vec. 

V tejto súvislosti sa až paradoxne veľa Slovákov, 72 %, vyjadrilo, že krajina má z členstva v EÚ prospech. Za najväčšiu výhodu pritom považuje najviac ľudí, až 38 %, možnosť nových pracovných príležitostí.

Najnižšiu mieru podpory nameral Eurobarometer na Slovensku medzi manuálnymi pracovníkmi, nezamestnanými, ľuďmi, ktorí majú občas alebo väčšinu času problém platiť účty, a tými, ktorí sa označujú za členov „pracujúcej triedy“.

Pravidelný výskum nálad naprieč európskymi krajinami na objednávku Európskeho parlamentu potvrdil celkový trend klesajúceho pocitu náležitosti k Európskej únii. Pomer ľudí s jednoznačne negatívnym postojom k členstvu v EÚ je v porovnaní so Slovenskom vyšší v Grécku, Taliansku, Bulharsku, vo Francúzsku i v susednom Česku a Rakúsku. Rekordérom s 23 % negatívnych hodnotení sú Rumuni.

Odporúčané
KVÍZ: Dokázal by si žiť na vidieku?  KVÍZ: Dokázal by si žiť na vidieku? 19. februára 2023, 9:00

Jedným z pozoruhodných poznatkov výskumu je fakt, že slovenská podpora členstva v EÚ klesá smerom na západ, pričom respondenti z východného Slovenska považujú členstvo v EÚ za dobrú vec v až 56 % prípadov. Obyvatelia hlavného mesta sú, naopak, rekordéri v ambivalentom postoji, keď si až 66 % z nich myslí, že členstvo v EÚ nie je ani dobrá, ani zlá vec.

Na Slovensku Eurobarometer potvrdil nepriamu úmeru medzi vekom respondentov a hodnotením členstva v EÚ. „Kategória Slovákov od 15 do 24 rokov považuje členstvo v EÚ za dobrú vec v až 57 % prípadoch, kategória od 25 do 34 rokov v polovici prípadov a kategória od 35 do 44 rokov v 47 %. Najmenej podporuje členstvo veková kategória ľudí od 55 do 64 rokov.“

Domov
Zdieľať
Diskusia