Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2022, 18:56
Čas čítania 0:39
Adam Novosad TASR

V obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov zaplatíš už budúci rok eurami. Chorvátsko plánuje vstup do eurozóny

NEWS CHORVÁTSKO
Uložiť Uložené

Od septembra tohto roku bude Chorvátsko uvádzať ceny v kunách aj eurách.

Na letnej dovolenke v Chorvátsku budeš môcť už budúci rok platiť eurami. Najobľúbenejšia dovolenková destinácia pre státisíce Slovákov plánuje vstúpiť do eurozóny od roku 2023 napriek komplikáciám, ktoré priniesla pandémia koronavírusu, a tak sa od nasledujúceho septembra začnú v krajine uvádzať ceny v kunách aj eurách.

Návrh nového zákona, pomocou ktorého sa chce Chorvátsko pripojiť ku krajinám platiacim eurom, predstavili premiér Andrej Plenkovič, minister financií Zdravko Marič a guvernér Chorvátskej národnej banky Boris Vujčič. Dvojaké ceny by sa v obchodoch a prevádzkach mali objaviť už 5. septembra. 

Chorvátsko
Zdroj: Pixabay

Nateraz sa Chorvátsko sústredí na vstup do eurozóny, ktorý plánuje zrealizovať už 1. januára 2023. Ceny by sa v obidvoch menách mali následne uvádzať až do konca toho istého roku, ale zákon umožňuje výnimky pre farmárske trhy, taxikárov či novinové stánky a čerpacie stanice na elektronických displejoch.

Chorvátsko však na vstup do eurozóny bude musieť splniť konvergenčné kritériá, ktoré indikujú pripravenosť ekonomiky štátu na zaradenie medzi krajiny platiace eurom. Konečné rozhodnutie by malo padnúť v júli tohto roka.

Domov
Zdieľať
Diskusia