Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. januára 2022, 16:24
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš

Podozrivé dotácie na farmu dostal aj ďalší politik OĽaNO. Kauza s predraženými prasatami za tisíce eur má pokračovanie

NEWS OĽANO
Uložiť Uložené

Farmár Augustín Polák dostal dotáciu 10,5 tisíca eur.

Odchádzajúci štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Milan Kyseľ nebol jediný politik OĽaNO, ktorý dostal vysokú dotáciu, upozornil Denník E s odvolaním sa na zistenia strany Hlas-SD. 

Farmár Augustín Polák z Bolešova, ktorý kandidoval za hnutie Igora Matoviča na 123. mieste, získal z balíka dotácií určeného na zvládnutie nákazy afrického moru ošípaných viac ako 10-tisíc eur. Problémom podľa strany Hlas je, že tento balík vznikol, aby podporil veľké chovy zasiahnuté chorobou zvierat. Namiesto toho peniaze rozdelili aj malým farmám.

Štátny tajomník Milan Kyseľ už ponúkol ministrovi Samuelovi Vlčanovi svoju funkciu, Augustín Polák sa zatiaľ ku kauze nevyjadril. 

Komunikačný odbor rezortu tvrdí, že štátny tajomník svoje rozhodnutie odstúpiť predkladá po dôkladnom zvážení všetkých okolností danej situácie. K samotnej kauze sa rezort nevyjadril, len tvrdí, že celá situácia sa „stala predmetom politického osočovania zo strany opozície a rôznych záujmových skupín či jednotlivcov, ktorým nevyhovuje, že sa zo všetkých síl snažíme rezort očistiť od nánosov korupcie a netransparentnosti“.

Odporúčané
VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov 30. septembra 2023, 7:00

Rezort pôdohospodárstva sa Kyseľovi poďakoval za odvedenú prácu, ale presne nevysvetlil, ako je možné, že farma Kyseľa získala na šesť prasiat dotáciu vo výške približne 27-tisíc eur. Ide o 22-násobne vyššiu dotáciu, než je trhová cena ošípaných pri predaji na bitúnok. 

Premiér SR Eduard Heger víta rozhodnutie štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva Milana Kyseľa odstúpiť z funkcie.

Domov
Zdieľať
Diskusia