Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2022 o 18:45
Čas čítania 0:53
Tímea Krauszová

Britský admirál: Ruské ponorky ohrozujú podmorskú sieť internetových káblov, ktoré používa takmer celý svet

Britský admirál: Ruské ponorky ohrozujú podmorskú sieť internetových káblov, ktoré používa takmer celý svet
Zdroj: POIS Yuri Ramsey/Australian Defence Force via Getty Images
NEWS RUSKO VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Tvrdí to britský admirál, ktorý vyjadril obavy z toho, ako by mohli káble zneškodniť alebo zneužiť.

Šéf britských vojenských síl sir Tony Radakin upozorňuje na prítomnosť ruských ponoriek podozrivo blízko siete podmorských internetových káblov, ktoré prakticky spájajú svet a prenášajú množstvo informácií. Ide o „skutočný informačný systém sveta“ a v prípade, že by káble poškodili, Veľká Británia by to považovala za vojenský útok. Sir Radakin to povedal v rozhovore pre The Times.

More ruských ponoriek

Admirál Radakin bol kedysi šéfom Kráľovského vojenského námorníctva, od októbra 2020 je šéfom armády, informujú Sky News. Podľa jeho slov za posledných 20 rokov eviduje čoraz vyššiu aktivitu ruských ponoriek. Vraví, že Moskva by tak mohla ohroziť a dokonca aj zneužiť podmorské káble, ktoré spájajú svet.

„Tadiaľto prechádza väčšina svetových informácií. Rusko si vybudovalo schopnosť ohroziť tieto podmorské káble.“ Krajina má navyše aj oveľa lepšie zbrane než Veľká Británia.

Dôkazom ruskej aktivity v britských vodách je aj kolízia britskej vojnovej lode s ruskou útočnou ponorkou. Došlo k nej ešte koncom roka 2020, potvrdilo to britské ministerstvo obrany, z ktorého vyhlásenia v piatok citovala stanica Slobodná Európa. Incident zachytil filmový štáb, ktorý na lodi práve nakrúcal epizódu dokumentu Warship: Life at Sea. Ten v súčasnosti vysielajú na TV stanici Channel 5.

Odporúčané
Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom Slovenky na Bali upozorňujú na správanie Rusov: Menu iba v azbuke a pláže, na ktoré púšťajú len ľudí s ruským pasom 15. mája 2024 o 9:30

„Naše námorné sily často sledujú pohyb cudzích plavidiel so zámerom zabezpečiť ochranu Spojeného kráľovstva,“ znie stanovisko rezortu obrany. Pre BBC dodali, že je nepravdepodobné, že by sa ruská ponorka úmyselne zrazila so sonarovým káblom britskej fregaty.

Domov
Zdieľať
Diskusia