Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2021, 21:54
Čas čítania 1:11
Viktor Kniš TASR

Bohatší Slováci sú ochotnejší dať sa zaočkovať proti koronavírusu, ukázal veľký prieskum

NEWS OČKOVANIE PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY
Uložiť Uložené

Najmenej zástancov očkovania je v oblasti strojárstva, bezpečnosti a ochrany, výroby, automobilového priemyslu a v cestovnom ruchu.

Spomedzi jednotlivých mzdových skupín je podiel zástancov očkovania proti ochoreniu COVID-19 najvyšší medzi najlepšie zarábajúcimi Slovákmi. Ukázal to prieskum portálu Platy.sk, ktorý spadá pod pracovný portál Profesia.sk. Prieskum robili od 13. októbra do 9. novembra tohto roka. Zúčastnilo sa na ňom 3 314 respondentov. Informovala o tom hovorkyňa Profesie Nikola Richterová.

Novinári, vedci, ítečkári či pracovníci zákazníckej podpory sú najväčší fanúšikovia očkovania

V skupine najlepšie zarábajúcich ľudí bolo 90 % naklonených očkovaniu, pri ľuďoch so strednými platmi to bolo 75 % a pri Slovákoch s najnižšími platmi to bolo 62 %. Naopak sa to odzrkadlilo pri odporcoch očkovania, tých bolo zase najviac v skupine Slovákov s najnižšími platmi (15 %).

Pri skupine so strednými platmi bolo proti očkovaniu 10 % a v skupine s vysokými platmi 4 %.


Najviac zástancov vakcíny pracuje v oblasti vývoja a technológií, žurnalistiky, zákazníckej podpory či v chemickom priemysle a IT. „Spomedzi úrovní pracovného zaradenia bol najvyšší podiel zástancov očkovania v topmanažmente. Za vakcínu tu bolo 84 % opýtaných. Nasleduje nižší a stredný manažment, kde išlo o 82 %,“ skonštatovala Nikola Richterová.

očkování
Zdroj: TASR/František Iván

Najmenej zástancov očkovania v oblasti strojárstva, bezpečnosti a ochrany

Naopak, najmenej zástancov očkovania je medzi nekvalifikovanými robotníkmi (za vakcínu je 61 %). „Medzi týmito pracovníkmi navyše vidíme 14 % úplných odporcov očkovania proti ochoreniu COVID-19,“ dodala Richterová. Druhý najnižší podiel zástancov očkovania je medzi kvalifikovanými robotníkmi a zamestnancami v službách.


Spomedzi jednotlivých sfér je najmenej zástancov očkovania v oblasti strojárstva, bezpečnosti a ochrany, výroby, automobilového priemyslu a v cestovnom ruchu. Podľa portálu je paradoxom, že sa v tomto rebríčku medzi poslednými umiestnil cestovný ruch, ktorý bol práve najviac zasiahnutý pandémiou nového koronavírusu.


Hovorkyňa vyzdvihla, že podobné výsledky vykazujú aj prieskumy v zahraničí. „Výsledky v Českej republike, Maďarsku a Bulharsku potvrdili rovnaký trend ako na Slovensku. U respondentov z najvyššej platovej kategórie bol zaznamenaný vždy najpozitívnejší postoj k očkovaniu,“ uzavrela Richterová.

Domov
Zdieľať
Diskusia