Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2021, 9:15
Čas čítania 1:05
Tímea Krauszová

Banksy láme rekordy. Jeho dielo, ktoré sa na predošlej aukcii samo skartovalo, predali za neuveriteľných 21 miliónov

KULTÚRA BANKSY
Uložiť Uložené

Banksy je skutočnou umeleckou ikonou a boháči sa predbiehajú v tom, aby mohli vlastniť aspoň jedno jeho dielo.

Banksyho dielo s názvom Love is in the Bin sa na londýnskej aukcii predalo za rekordných 18,5 milióna libier (v prepočte zhruba 21 miliónov eur).

Pôvodné dielo Girl with Balloon, ktoré sa počas živej dražby v roku 2018 samo skartovalo (čím vzniklo nové dielo), vydražili v roku 2018 „len“ za milión libier, pripomína BBC. Dražiteľ si po tesnom súboji vraj uľavil aj vtipom o tom, že je rád, že to dielo ešte vôbec existuje.

Legendárne umenie

Pôvodne sa očakávalo, že Love is in the Bin zinkasuje 4 – 6 miliónov libier. Dlhých desať minút sa deviati dražitelia predbiehali v ponukách v snahe získať ho pre seba. Víťazom sa napokon stal Oliver Barker, ktorý ponúkol 16 miliónov libier. Okrem tejto sumy zaplatí aj poplatok kupujúceho, čo je 2,5 milióna.

Finálna suma je najvyššia za ktorékoľvek Banksyho dielo; naposledy rekord zlomil v marci tohto roka, keď vydražili charitatívny grafit, ktorý vytvoril pre britskú národnú zdravotnícku službu. Vydražil sa za 16 miliónov libier.

Banksy
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia