Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2021, 17:48
Čas čítania 1:35
Viktor Kniš

Ficovho ministra financií a aktuálneho guvernéra NBS Petra Kažimíra obvinila NAKA z korupcie

NEWS PETER KAŽIMÍR
Uložiť Uložené

Petra Kažimíra obvinili na základe výpovede spolupracujúceho obvineného Františka Imreczeho, ktorý bol v minulosti šéfom finančnej správy.

Guvernér Národnej banky Slovenska a bývalý minister financií Peter Kažimír čelí obvineniu z podplácania. Informujú o tom Aktuality.

Informáciu už potvrdil aj jeho obhajca Ondrej Mularčík, podľa ktorého bolo Petrovi Kažimírovi obvinenie doručené práve dnes. Obvinený je z prečinu. „Nie teda z niečoho závažnejšieho,“ povedal advokát s tým, že jeho klient voči obvineniu podá sťažnosť.

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír odmietol obvinenie z podplácania.
„Nemám žiadne informácie a nie som si ani vedomý porušenia zákona, zároveň som nikdy nemal ani žiadny záujem vplývať na akékoľvek konania,“ reagoval. Bývalý minister financií tvrdí, že sa „necíti byť vinný zo žiadneho trestného činu“, a zároveň je podľa neho skutkový stav v uznesení nepravdivý a v samotnom odôvodnení chýbajú potvrdzujúce dôkazy.

Kuriér Kažimír

„Peter Kažimír mal v prípade zohrať úlohu akéhosi kuriéra a priniesť vtedajšiemu šéfovi finančnej správy Františkovi Imreczemu úplatok vo výške zhruba 50-tisíc eur,“ informujú Aktuality s tým, že NAKA sa v tomto prípade oprela práve o výpoveď spolupracujúceho obvineného Františka Imreczeho, ktorému už vyšetrovatelia veria napríklad v kauze Mýtnik. 

Odporúčané
Mal byť ministrom, rozbehol boj proti daňovým podvodníkom a sám je podozrivý, že sa do jedného zamotal. Kto je František Imrecze? Mal byť ministrom, rozbehol boj proti daňovým podvodníkom a sám je podozrivý, že sa do jedného zamotal. Kto je František Imrecze? 29. januára 2021, 14:20

Kažimír vypovedal na NAKA ešte v auguste 2021 ako svedok. „Nezúčastňoval som sa na žiadnej trestnej činnosti ani som ju netoleroval a ani som ju nijakým iným spôsobom neprehliadal,“ povedal Kažimír novinárom pri príchode na Prezídium Policajného zboru.

František Imrecze a Peter Kažimír.
František Imrecze a Peter Kažimír. Zdroj: TASR

Imrecze: 5 percent pre Kažimíra 

V neprospech Petra Kažimíra vypovedá bývalý šéf finančnej správy František Imrecze. Tvrdí, že pri digitalizácii finančnej správy odovzdával dodávateľ predraženého projektu podnikateľ Michal Suchoba časť peňazí aj ľuďom z politiky. 

Podľa Imreczeho sa údajne udialo stretnutie, na ktorom sa zúčastnil Miroslav Slahučka, dlhoročný priateľ Petra Kažimíra, ktorý zároveň bývalému ministrovi financií výhodne prenajímal a potom predal luxusnú nehnuteľnosť. 

„Na tomto stretnutí ma Miroslav Slahučka informoval, že v súvislosti s plánovaným projektom eKasa a schválením rozpočtového opatrenia ministrom Petrom Kažimírom požaduje Peter Kažimír províziu vo výške 5 percent z celkovej predpokladanej ceny projektu, čo je podmienkou na schválenie tohto rozpočtového opatrenia,“ vypovedal podľa Aktualít Imrecze.

O ďalšom údajnom úplatku vypovedá aj podnikateľ Michal Suchoba – tentoraz od oligarchu Jozefa Brhela, ktorý je v rámci kauzy Mýtnik vo väzbe. „V roku 2015 alebo 2016, nepamätám si presne, sa Brhel preriekol a povedal, že minister (Peter Kažimír – pozn. red.) dostáva od neho pol milióna eur. Keď som na neho vypleštil oči, tak mi s úsmevom povedal, že Fero (František Imrecze –pozn. red.) dostáva určite menej,“ citovali Topky.sk zo Suchobovej výpovede. Peter Kažimír sa už voči výpovedi Michala Suchobu ohradil a obvinenia popiera.

Domov
Zdieľať
Diskusia