Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. októbra 2021, 15:28
Čas čítania 1:07
Viktor Kniš

Maďarsko zastavilo plány na skupovanie budov a pôdy na Slovensku. Urobilo tak po konzultáciách s ministrom Korčokom

NEWS VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok pripomína, že čaká odpovede od Maďarov na ďalšie otázky týkajúce sa investícií na Slovensku.

Vláda Maďarska zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách. Povedal to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) s tým, že ho o tom informoval maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Korčok toto rozhodnutie berie na vedomie a považuje to za dôkaz nevyhnutnosti vzájomných konzultácií a intenzívneho dialógu o všetkom, čo obe krajiny robia vo svojich vzájomných vzťahoch.


„Pred malou chvíľou ma informoval môj maďarský kolega Péter Szijjártó, že vláda Maďarskej republiky sa rozhodla na podnet slovenskej strany zrušiť uznesenie o nákupe pôdy v susedných krajinách. O toto som žiadal minulý týždeň počas rokovaní môjho maďarského kolegu a potvrdzujem, že včera sa o tom intenzívne rokovalo aj na úrovni premiérov a maďarský premiér Viktor Orbán dnes zaslal list predsedovi vlády SR Eduardovi Hegerovi, ktorého informoval o tomto rozhodnutí,“ uviedol Korčok.


Minister verí, že v dohľadnom čase dostanú odpovede od maďarského ministra zahraničných vecí a obchodu aj na ostatné otázky týkajúce sa nákupu nehnuteľností alebo programov maďarskej vlády, ktoré robia na Slovensku v oblasti školstva a podpory podnikateľov.

Odporúčané
Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri 21. decembra 2022, 18:26

„Vítam to z toho pohľadu, že viaceré veci sa vyjasňujú, a zároveň potvrdzujem záujem o to, aby sme konštruktívne hovorili aj o ďalších veciach v našich vzťahoch, ktoré sa nás týkajú,“ zdôraznil.

Premiér Eduard Heger je rád, že vláda Maďarska zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách. Je to podľa neho dôležité pre budovanie vzájomných a korektných vzťahov. V stanovisku deklaroval pokračovanie vzájomnej spolupráce.


Podľa Hegera maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi záleží na vzájomných vzťahoch. „Som rád, že pristúpil k takémuto kroku. Je to dôležité pre budovanie vzájomných a korektných vzťahov, na ktorých záleží aj nám. A v tomto duchu budeme pokračovať aj vo vzájomnej spolupráci,“ skonštatoval slovenský premiér v stanovisku.

Domov
Zdieľať
Diskusia