Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
30. septembra 2021, 8:10
Čas čítania 0:57
Viktor Kniš

Zuzana z Prešova má smolu, 400-tisíc nateraz nedostane. Matovičov návrh blokuje Sulíkova SaS

NEWS OČKOVACIA LOTÉRIA
Uložiť Uložené

Sloboda a solidarita nepodporí Matovičovu novelu zákona, ktorá by v zrýchlenom legislatívnom procese mohla pre Zuzanu z Prešova zabezpečiť 400-tisíc eur, ktoré nezískala vzhľadom na nepremyslené pravidlá lotérie.

Strana Sloboda a solidarita zablokovala hlasovanie o novele zákona, vďaka ktorej by mohlo ministerstvo financií vyplatiť peniaze Zuzane zo Solivaru, ktorá neuspela v očkovacej lotérii. Klub SaS bude návrh blokovať aj v ďalších hlasovaniach o zaradení bodu „lex Zuzana“ do parlamentu. 

Poslanec a člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Roman Foltin kritizoval Matovičovu novelu už minulý týždeň, keď prešla vládou.

„Áno, peniaze si zaslúži, ale prečo máme kvôli nej prijať špeciálny zákon? Toto v SaS určite nepodporíme, ako sme nepodporili ani samotnú myšlienku očkovacej lotérie,“ hovorí Foltin. Aj Richard Sulík v rozhovoroch dlhodobo kritizuje nápad s očkovacou lotériou, ktorá podľa neho nemá žiadny efekt a nepriniesla požadovaný počet nových zaočkovaných. 

Podľa znenia novely by mohlo ministerstvo financií po novom vyplatiť peniaze aj ľuďom, ktorí síce nesplnili podmienky súťaže, no mali na to objektívne dôvody definované ako „technické okolnosti súvisiace so zabezpečením a s priebehom súťaže o očkovaciu prémiu“. Výška tejto náhrady je plná suma pôvodnej výhry. Matovič zároveň v rámci tohto návrhu žiada predĺženie trvania sprostredkovateľského bonusu. Podľa jeho slov už Slováci presvedčili viac ako 100-tisíc ľudí, aby sa dali zaočkovať. 

Odporúčané
 „Ježiš, ja sa asi zbesniem,“ povedala Danka, ktorá vyhrala 300-tisíc eur v očkovacej lotérii. Ďalší polmilión je fuč „Ježiš, ja sa asi zbesniem,“ povedala Danka, ktorá vyhrala 300-tisíc eur v očkovacej lotérii. Ďalší polmilión je fuč 12. septembra 2021, 21:37

Igor Matovič už na druhý deň po odvysielaní debutového dielu vycestoval za Zuzanou do Prešova, pričom ju ubezpečil, že urobí všetko pre to, aby peniaze dostala.

Novinárom povedal, že zákon nemôže byť striktný a právnici z rezortu financií si na túto situáciu posvietia. Riešenie prišlo po šiestich týždňoch, počas ktorých tlačové oddelenie novinárom odpovedalo rovnakou formulkou, že komplikovanú situáciu rieši. 

Domov
Zdieľať
Diskusia