Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. augusta 2021, 15:11
Čas čítania 1:00
Ema Stanovská

K pobrežiu USA sa rúti najsilnejší hurikán za posledných 200 rokov. Zosilnel tak rýchlo, že ľudí nestíhajú evakuovať

K pobrežiu USA sa rúti najsilnejší hurikán za posledných 200 rokov. Zosilnel tak rýchlo, že ľudí nestíhajú evakuovať
Zdroj: Unsplash/Yevhen Buzuk/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS PRÍRODNÉ KATASTROFY
Uložiť Uložené

Hurikán dnes zosilnel na 4. kategóriu, ktorá znamená extrémne ničivú silu. Meteorológovia sa domnievajú, že veľká časť štátu bude v priebehu dneška pod vodou.

Hurikán Ida, ktorý má dnes zasiahnuť pobrežie amerického štátu Louisiana, bude zrejme najsilnejší od roku 1850. Povedal to dnes guvernér Louisiany John Bel Edwards. Meteorológovia sa domnievajú, že veľká časť štátu bude v priebehu dneška zaplavená. Informoval o tom portál Independent.

Hurikán dnes zosilnel na 4. kategóriu z piatich, ktorá znamená extrémne ničivú silu. Z Mexického zálivu sa rúti rýchlosťou 225 kilometrov za hodinu.

Úrady nariadili rozsiahlu evakuáciu nižšie položených a pobrežných oblastí, ale hurikán zosilnel tak rýchlo, že všetci obyvatelia sa pravdepodobne do bezpečia nedostanú. Navyše, kým obyvatelia Louisiany sa snažia utiecť preč, nemocnice sú plné pacientov s ochorením covid-19. Evakuácia nemocníc však podľa Edwardsa možná nie je.

ida
Zdroj: Twitter @EricBlake12

„Je to silná a nebezpečná búrka – pohybuje sa rýchlejšie, ako sme si mysleli, že bude, takže máme o niečo menej času na prípravu," povedal louisianský lekár Joseph Kanter. „Veľa covidu – veľa rizika.“ Američanom sa prihovoril aj prezident Joe Biden.

Južná Louisiana sa stále spamätáva z ničivého hurikánu Laura, ktorý štát zasiahol pred rokom. Podľa TASR by hurikán mohol udrieť i v meste New Orleans, ktoré pred 16 rokmi spustošil ničivý hurikán Katrina. O život prišlo vtedy vyše 1 800 ľudí a zaplavených bolo približne 80 percent územia mesta. Ida môže zasiahnuť aj štáty Alabama a Mississippi.

Domov
Zdieľať
Diskusia