Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. augusta 2021, 18:52
Čas čítania 1:21
Adam Novosad

VIDEO: Východ Slovenska zasiahlo slabšie tornádo. V obciach bralo strechy aj lámalo stromy

VIDEO: Východ Slovenska zasiahlo slabšie tornádo. V obciach bralo strechy aj lámalo stromy
Zdroj: se svolením autorů – Matúš Kokinda a Dušan Vravec
NEWS TORNÁDO
Uložiť Uložené

Slabšie tornádo sa sformovalo nad obcami medzi Prešovom a Vranovom nad Topľou.

Východ Slovenska dnes zasiahlo slabšie tornádo, ktoré napáchalo aj viacero škôd. V poobedňajších hodinách sa na sociálnych sieťach objavili videá zachytávajúce vzdušný vír v oblasti obcí Bystré, Skrabské a Petkovce. Tieto obce ležia na ceste medzi Prešovom a Vranovom nad Topľou.

Spočiatku nebolo jasné, či vír nabral kontakt so zemou a či je tak možné ho označovať za tornádo, ale z viacerých videí je viditeľné, že ku kontaktu došlo. O tornáde informovala facebooková stránka Meteo Východ.

V obciach Skrabské aj Petkovce podľa príspevkov na sociálnej sieti Facebook tornádo narobilo škody, keď polámalo stromy aj pobralo strechy z niekoľkých rodinných domov. Zatiaľ nevedno, aký rozsah škôd slabšie tornádo napáchalo.

Video vzdialeného tornáda natočil z obce Bystré aj Dušan Vravec, ktorý prírodný fenomén pre Refresher opísal: „Boli sme na dvore a všimli sme si čierne mraky na oblohe. Najprv sme mysleli, že je to prach z miestnej cementárne, ale potom sme si uvedomili, že je to také menšie tornádo. Nevyzeralo, že nejako zosilnie, iba ďalej slablo, ale boli sme prekvapení, keď sme to videli v našich končinách,“ porozprával, čo sa z jeho pohľadu dialo.

Nadšenci z facebookovej stránky Severe Weather Slovakia zase pre Refresher vysvetlili, prečo vlastne tornádo mohlo v tomto čase na východe Slovenska vzniknúť. „Na videu môžeme vidieť lievik, ktorý sa dotýka zeme, a teda niet pochýb o tom, že išlo o tornádo,“ potvrdzujú. 

„Na východnom Slovensku sú aktuálne vhodné podmienky na tvorbu búrok. Zaujímavé hodnoty strihu vetra v spodných hladinách spôsobili nízku pravdepodobnosť vzniku tornád, čo sa koniec koncov stalo. Tornádo našťastie podľa informácií netrvalo dlho, no aj tak napáchalo škody na niekoľkých domoch,“ konštatuje správca komunity zameranej na výkyvy počasia na našom území.

Domov
Zdieľať
Diskusia