Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. júla 2021, 20:40
Čas čítania 0:45
Adam Novosad

VIDEO: Čínske mesto pohltila masívna piesková búrka. Mrak mal výšku vyše 100 metrov a všetko sfarbil dožlta

VIDEO: Čínske mesto pohltila masívna piesková búrka. Mrak mal výšku vyše 100 metrov a všetko sfarbil dožlta
Zdroj: Getty Images
NEWS ČÍNA PRÍRODNÉ KATASTROFY
Uložiť Uložené

Mesto ležiace v púšti Gobi je na výkyvy počasia a prírodné fenomény ako piesková búrka zvyknuté.

Čínske mesto Tun-chuang zasiahla mohutná piesková búrka, ktorá na desiatky minút zastavila bežný život aj premávku. Mesto Tun-chuang leží v púšti Gobi, kde nie sú životné podmienky najľahšie – ľudí často trápi sucho a prírodné úkazy ako práve pieskové búrky. Miestna infraštruktúra si už na občasné návaly piesku zvykla, uvádza SCMP.

Mesto búrka zasiahla 25. júla, keď sa z púšte do centra dovalili tony piesku vytvárajúce oblaky vysoké viac ako 100 metrov. Ľudia narýchlo utekali z ulíc do úkrytov, pretože piesok dokáže narobiť komplikácie s dýchacím ústrojenstvom.

Zastavená zostala doprava, a tak sa ľudia počas búrky nemohli dostať ani z jedného konca mesta na druhý, pretože viditeľnosť sa znížila na minimum.

Piesok napokon po pár hodinách opadol a život sa mohol vrátiť späť do normálu, ale videá zachytávajúce postup búrky cez mesto vyzerajú úchvatne aj hrozivo zároveň. Ak človek nevie, ako sa zachovať, mohol by sa dostať do ťažkostí, pretože problémom nie je len množstvo piesku, ale aj rýchlosť vetra.

Odporúčané
Prezidentka udelila milosť mužovi, ktorý za pár sadeníc marihuany dostal 10 rokov vo väzení. Omilostila aj dve ženy Prezidentka udelila milosť mužovi, ktorý za pár sadeníc marihuany dostal 10 rokov vo väzení. Omilostila aj dve ženy 26. júla 2021, 17:50

Mesto Tun-chuang bolo kedysi pred stáročiami obchodným uzlom na tradičnej starovekej Hodvábnej ceste, kde sa stretávali civilizácie, ale až do dnešných dní zostáva strategicky významným mestom uprostred Číny.

Domov
Zdieľať
Diskusia