Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2016, 19:50
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

4 dôvody, prečo bude z iPhone 7 iba neúspešný pokus Apple získať stratenú pozornosť

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Žiadna sláva netrvá večne.

Málokto to čakal, no nakoniec sme sa tomu nevyhli - kalifornskému gigantovi klesli prvýkrát za posledných 13 rokov tržby. Počas druhého kvartálu aktuálne prebiehajúceho fiškálneho roka predal menej nielen Macov či iPadov, ale aj iPhonov a vyzerá to tak, že nadchádzajúca generácia nič nezmení. S blížiacim sa termínom predstavenia iPhone 7 koluje internetom čoraz viac únikov, ktoré nie sú od tých starých takmer vôbec odlišné. Značí to teda iba jediné - s celkom veľkou pravdepodobnosťou už dnes poznáme tak na 80% finálny vizuálny vzhľad, plánované konštrukčné prevedenie a značnú časť hardvérovej výbavy. A na základe dostupných informácií vieme preto teraz zhodnotiť, že od novinky nemôže Apple očakávať žiadne zázraky. Prekvapenia nie sú samozrejme vôbec vylúčené, takže aj napriek niekoľkokrát potvrdeným dôkazom existuje šanca, že realita nebude počas septembra presne taká, aká vyplýva z nižšie uvedených dôvodov, prečo sa siedme pokračovanie doteraz úspešného smartfónu stretne s neúspechom.

Iba drobné zmeny dizajnu

Ako naznačujú takmer všetky dostupné materiály vo forme renderov alebo živých fotografií, zmena dizajnu konštrukcie očakávaného iPhonu zrejme neprinesie žiadnu revolúciu, ale iba obyčajnú evolúciu. Tá však bola doteraz zvykom iba pri modeloch "s" (iPhone 4s, 5s, 6s) a nie pri predstavovaní prvého modelu s novým číslom (iPhone 4, 5, 6). Absencia dvoch plastových pásikov na zadnej strane alebo menej trčiaci hlavný fotoaparát rozhodne nestačí. Vzhľad šestkového iPhonu je navyše okopírovaný viac ako seminárne práce vysokoškolákov, a preto stratil postupom času značnú časť svojej exkluzivity. Ak ho teda americký výrobca spotrebnej elektroniky zmení iba v drobných detailoch, potenciálni zákazníci môžu začať pokukávať po silnej konkurencii z Južnej Kórey. Samsung to síce pri svojej poslednej generácii Galaxy S7 spravil tiež, no smartfónov s podobným dizajnom, akým disponuje 5.5-palcový model edge, ktorý má obojstranne zahnutý Super AMOLED displej, zatiaľ veľa nie je. A to hrá renomovanému kórejskému výrobcovi poriadne do kariet.

4 dôvody, prečo bude z iPhone 7 iba neúspešný pokus Apple získať stratenú pozornosť
Zdroj: www.macrumors.com

Žiadne prevratné funkcie

Pomerne dosť odborníkov má strach, že iPhone 7 neprinesie ani žiadne revolučné funkcie, ktoré by dokázali prilákať pozornosť. LG vybavil tohtoročnú vlajkovú loď G5 modulárnou konštrukciou alebo tromi na sebe nezávislými fotoaparátmi, z ktorých jeden dokáže vyhotoviť poriadne širokouhlé zábery. Samsung Galaxy S7 zase priniesol vysokú odolnosť voči vode a piesku, Sony Xperia Z5 Premium jemný 4K displej, čínsky Huawei P9 dvojitý zadný fotoaparát vytvorený v spolupráci so spoločnosťou Leica a Xiaomi Mi 5 pre zmenu 4-osú optickú stabilizáciu. Ako máme teda príležitosť na vlastné oči vidieť, konkurencia sa s tým absolútne nemazná, a preto musí byť kalifornský gigant poriadne kreatívny, aby dokázal novú generáciu medzi neustále silnejšou konkurenciou efektívne zviditeľniť. Tentokrát už však nebude stačiť iba niektorú z vyššie spomenutých možností trošku vypimpovať a potom integrovať do výbavy sedmičky. Fanúšikovia nahryznutého jabĺčka chcú totiž konečne niečo, s čím sa dokážu badateľne odlíšiť od iných, takže pomaličky zaužívané bezdrôtové alebo rýchle nabíjanie taktiež na dosiahnutie veľkého úspechu nestačí. A to platí aj o dlhšie špekulovanej odolnosti pred často katastrofickým účinkom tekutín, inteligentnom konektore z iPadu Pro a dvojitom foto senzore, ktorým má byť vybavená verzia iPhone 7 Pro.

4 dôvody, prečo bude z iPhone 7 iba neúspešný pokus Apple získať stratenú pozornosť
Zdroj: www.iospolice.com

Miesto 3.5 mm jacku vyššie náklady

Ďalšia generácia iPhonu dostane bez akýchkoľvek pochýb výrazne tenší profil. Aby to ale bolo po konštrukčnej stránke možné, inžinieri Applu musia najskôr prísť na najvhodnejší spôsob, ako sa zbaviť zastaralého 3.5 milimetrového jacku na pripájanie naozaj obrovského množstva audio príslušenstva. Áno, prechod na bezdrôtové technológie skôr či neskôr určite príde, pôjde však o pomalý aj zdĺhavý proces a nie o niečo, čo sa zmení hneď z hodiny na hodinu. Existuje ešte stále veľa používateľov, ktorí fungujú prostredníctvom nepraktických káblov a veľa z nich to v blízkej dobe ani dokonca nehodlá meniť. Pokiaľ teda nevybavia iPhone 7 spomínaným jackom, musia ponúknuť praktickú alternatívu pre vlastníkov slúchadiel, respektíve externých reproduktorov s kompatibilným konektorom, ktorý už po novom nebude jednoducho kam zapojiť. A nakoľko je spoločnosť Apple známa nadštandardne vysokými cenovkami, okrem poriadne mastnej sumy za smartfón vysolíme niekoľko ďalších desiatok eur za zaobstaranie redukcie Lightning slotu na chýbajúci 3.5 mm jack.

4 dôvody, prečo bude z iPhone 7 iba neúspešný pokus Apple získať stratenú pozornosť
Zdroj: YouTube - GA Concepts

Bez OLED displeja

Zobrazovacie panely s OLED technológiou sa behom posledného roku začali objavovať v neustále väčšom množstve Android smartfónov, pretože disponujú nielen lepšou odozvou ako LCD alternatívy, ale majú aj kvalitnejšie zobrazovacie vlastnosti či lepšie kontrastné pomery, takže v konečnom dôsledku dokážu zobraziť čiernu, ktorá naozaj vyzerá ako čierna farba. Na neustále rastúcej popularite sa tiež podpísali čoraz nižšie výrobné náklady a skvelý energetický manažment pri zobrazovaní tmavých farieb. Ich výhoda však spočíva i v skvelých pozorovacích uhloch, čo znamená, že ak sa na OLED panel pozrieme z boku, obraz vyzerá takmer presne tak isto, ako keby naň pozeráme z bežného uhla počas používania mobilného zariadenia. IPS LCD displeje majú tiež dobré pozorovacie uhly, nad svojím úhlavným súperom ale vyhrať v tejto oblasti nedokážu. Apple sa síce s myšlienkou nahradiť zaužívanú Retinu (LCD) za pokročilejší OLED panel pohráva už dlhšiu dobu, realitou to zrejme bude až budúci rok, respektíve možno až o dva pri predstavení iPhone 8.

Anketa:
Myslíš, že bude iPhone 7 obrovským sklamaním?
Áno
Nie
Áno
53 %
1962 Hlasov
Nie
47 %
1712 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia