Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2016, 15:01
Čas čítania 0:00
Jakub P.

Kým neboli počítače, grafický dizajn bol naozaj zložitou a precíznou prácou. Takto nejak to vyzeralo

KULTÚRA DIZAJN
Uložiť Uložené

Vytvoriť peknú reklamu či obálku časopisu nebolo v minulosti naozaj jednoduché. Podarený film zachýtava vývoj grafického dizajnu.

Na to, aby si v dnešnej dobe navrhol nejakú obstojnú grafiku, stále potrebuješ vkus, cit a nejaké tie zručnosti aj čo sa týka práce s počítačom, avšak v porovnaní s minulosťou je to určite o podstatný kus jednoduchšie. Môže za to obrovský technologický posun, najmä vynález počítača a jeho využitie v tomto odvetví. Kým vec, ktorú dnes považujeme za tradičnú súčasť každej domácnosti neexistovala, museli si vtedajší návrhári poradiť s pomocou iných nástrojov a pri práci tak využívali napríklad skalpely či rôzne šablóny. Grafický dizajn si vyžadoval extrémnu precíznosť a trpezlivosť. Samozrejme, netvrdíme, že dnes si už tieto prvky nevyžaduje, ale pred niekoľkými desaťročiami boli potrebné v oveľa väčšom merite.

Prečo tomu tak bolo, ti dobre vysvetlí upútavka na dokumentárny film Graphic Means, ktorého cieľom je zachytiť vývoj a spôsob práce v grafickom dizajne počas 40 rokov, začínajúc v 50. rokoch minulého storočia a končiac v 90. rokoch. Vizuály nás obklopujú všade a pozrieť sa na ich evolúciu je extrémne zaujímavé. Spomínaná snímka je aktuálne v posledných procesoch dokončovania, no ty si zatiaľ pozri spomínanú ukážku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia