Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2021, 15:27
Čas čítania 1:26
Tímea Krauszová

Budúci týždeň už žiaden okres nebude v čiernej fáze, takto sa budú uvoľňovať opatrenia

NEWS KORONAVÍRUS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Kontrastom k dobrej správe je stúpajúce reprodukčné číslo.

Premiér Eduard Heger oznámil, že v novom rozdelení okresov už nebudú žiadne čierne regióny. Nová covidová mapa bude platiť od budúceho pondelka 19. apríla. Heger však upozornil, aby sme nezaspali na vavrínoch a nepoľavili v zodpovednosti. „Prvé dáta z Veľkej noci ukazujú, že reprodukčné číslo nám začalo stúpať,“ povedal premiér.

Stále sme pod hranicou 1, no najbližšie dni podľa jeho slov ukážu pravé následky veľkonočných sviatkov. Okrem toho v nemocniciach leží viac ako 2 000 ľudí, preto si musíme dávať aj naďalej pozor.

Odporúčané
Na Slovensku zomrelo ďalších 86 ľudí na koronavírus. PCR a AG testy odhalili dokopy 1 675 pozitívnych Na Slovensku zomrelo ďalších 86 ľudí na koronavírus. PCR a AG testy odhalili dokopy 1 675 pozitívnych 13. apríla 2021, 10:02

Uvoľňujeme opatrenia

Minister financií Igor Matovič predstavil uvoľnené opatrenia, ktoré budú platiť od budúceho týždňa. Upozornil aj na dôležitosť zodpovednosti, pretože stále môžeme skĺznuť do horšej fázy. „Ak zodpovednosť neunesieme, budeme tam, kde sme boli posledné mesiace,“ povedal.

Čo sa zmení od pondelka 19. apríla:
  • Otvoria sa obchody a služby, pričom bude platiť obmedzenie počtu zákazníkov: maximálne 1 človek na 15 m2. Musíš mať negatívny test.
  • Umožní sa pohyb v prírode aj mimo tvojho okresu, naďalej však len s negatívnym testom.
  • Otvoria sa kostoly. Limit na bohoslužbách bude 1 človek na 15 m2, len s negatívnym testom.
  • Povolený bude aj šport v exteriéri, maximálne do 6 osôb s testom.
  • Otvoria sa aj hotely a penzióny, no bez reštaurácií. Ďalej sa otvárajú aj ZOO, múzeá, botanické záhrady a knižnice (s maximálne 6 ľuďmi v interiéroch). Všade platí povinnosť aktuálneho negatívneho testu (platnosť testu sa riadi covid automatom).
  • Všade v interiéri naďalej platí povinnosť nosiť respirátory.

Budúci týždeň tak Slovensko vstupuje do bordovej fázy covid automatu. Spĺňame však kritériá aj pre červenú fázu (menej ako 2500 hospitalizovaných a menej ako 2500 nových prípadov denne, reprodukčné číslo pod úrovňou 1), povedal šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík. Ak tieto kritériá udržíme až do budúceho týždňa, tak o dva týždne (od pondelka 26. apríla) prejdeme v národnom covid automate do ešte uvoľnenejšej, červenej fázy. „Musíme byť však naďalej nesmierne zodpovední,“ dodal.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa len veľmi stručne vyjadril k ruským vakcínam Sputnik V. Minister sa v utorok stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorej odovzdal zmluvu o Sputniku. Viac zatiaľ k tejto veci povedať nechcel. Dôvodom je korektnosť voči ruskej strane a dodržanie zmluvných podmienok. Dodal však, že povolenie na využitie Sputnika V, ktoré vydal bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí, nebolo vydané na tú šaržu, ktorú máme na Slovensku.

Domov
Zdieľať
Diskusia