Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2021, 15:09
Čas čítania 0:50
Jakub Paulík

Zuzana Čaputová sa v spore Igora Matoviča a ŠÚKL postavila na stranu vedcov. Ako vníma jeho cestu do Maďarska?

POLITIKA ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Pracovná cesta Igora Matoviča do Ruska podľa prezidentky vyvoláva príliš veľa otáznikov

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes navštívila Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a Biomedicínske centrum SAV. Vyhlásila, že stojí za slovenskými vedeckými inštitúciami, na ktoré sa nedávno zniesla kritika ministra financií Igora Matoviča.

Ten ich vinil z toho, že Rusko požadovalo vrátanie vakcíny Sputnik V. Komunikácia Matoviča, ktorá mala spochybniť slovenské vedecké inštitúcie, bola podľa nej neprimeraná a nesprávna. „Nesúhlasím s tým, aby téma vakcinácie Sputnikom bola použitá na rozdeľovanie Slovenska,“ dodala Čaputová.

O osude používania ruskej vakcíny na Slovensku by nakoniec mali rozhodnúť laboratóriá v Maďarsku. Prezidentka sa plánuje v utorok stretnúť ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským a zistiť, čo bude predmetom posudzovania v Maďarsku. O veci chce rokovať aj s premiérom Eduardom Hegerom.

Podľa informácií prezidentky by mala maďarská strana robiť tie isté skúšky, ktoré robili naše laboratóriá. Nevie však v akom rozsahu. Aj preto chce prezidentka zistiť, aký benefit bude pre Slovensko z týchto skúmaní plynúť.

Odporúčané
SaS chce o vyhláseniach poslanca OĽaNO Gyimesiho hovoriť na koaličnej rade. Správa sa horšie než ktokoľvek z opozície, tvrdí Sulík SaS chce o vyhláseniach poslanca OĽaNO Gyimesiho hovoriť na koaličnej rade. Správa sa horšie než ktokoľvek z opozície, tvrdí Sulík 12. apríla 2021, 14:34

Prezidentka sa tiež vyjadrila k ceste Igora Matoviča do Ruska, v rámci ktorej rokoval o vakcíne Sputnik V. „Cesta Igora Matoviča do Ruska vzbudzuje viac otáznikov ako odpovedí,“ povedala.

Pochybnosti má aj o Matovičovej ceste do Maďarska, ku ktorej nebola prizvaná slovenská diplomacia. „Je neštandardné a nevhodné, že do Maďarska nešiel zástupca slovenskej diplomacie,“ myslí si prezidentka. Cesty sa však zúčastnil poslanec György Gyimesi (OĽaNO), ktorý slovenskú diplomaciu kritizuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia